Artikel

Alledaagse mensen uit beton

Mannen met een feestmuts of een mevrouw met een hondje: de Alltagsmenschen van de Duitse kunstenares Christel Lechner zijn alledaags. Ze kiest er bewust voor om niet de allermooiste mensen met perfecte maten te portretteren, maar juist de mensen van alledag, in herkenbare taferelen. Daarbij boetseert ze met beton.

Lechner werkte tijdens haar opleiding vooral met keramiek, maar stapte in 1988 over op beton. “Ik vind het een heerlijk materiaal om mee te werken.” Haar beelden worden niet gegoten, pas op het laatst brengt ze beton in lagen aan. “Ik boetseer met beton, als ware het klei.” De verwerkbaarheid van het materiaal zorgt ervoor dat daarbij haast moet worden gemaakt. “In die dertig jaar heb ik mijn mengselsamenstelling geperfectioneerd.”

Basisvorm van piepschuim

Voor ze begint aan een groep beelden, maakt ze modellen van klei. Dat geeft haar de kans om dingen uit te proberen zoals de houding van de personen en de opstelling. Pas als ze tevreden is, begint ze aan de grote beelden. De basisvormen worden van piepschuim gemaakt. Daar gaat een laag beton overheen. Met behulp van een spatel en palet zorgt ze voor de juiste vormen van bijvoorbeeld ogen, neus, handen en gezicht. Schuurpapier, borstels en andere hulpmiddelen zorgen voor structuur. Wanneer het beton hard is, verft ze de beelden.


Dankzij het piepschuim zijn de beelden niet zo zwaar: tot zo’n 150 kilo per stuk.
Toch is het oppassen tijdens het transport van de beelden. “We werken met een vast team, dat veel ervaring heeft. Daarom gaat het tot dusver altijd goed.”Lechner vindt het belangrijk dat de beelden voor iedereen te zien zijn. Daarom zijn ze veelal te vinden in de buitenruimte. “Mensen reageren positief op de beelden, vinden ze vaak grappig.”  


Hoeveel beelden ze inmiddels heeft gemaakt, weet ze niet. “Ik houd het niet bij.”
Haar beelden zijn onder meer te zien geweest in Oisterwijk.  

Deel dit artikel