Nieuws

Stadsoase kleurt Jaarbeurs groen

De nieuwe Jaarbeurs moet het kloppend hart worden van een nieuw stadsdeel dat daaromheen zal worden ontwikkeld. Onderdeel van deze ontwikkeling is een heuse stadsoase: een compact en open gebouw met groendak, geschikt voor stadsnatuur en evenementen.

De 'oase' is een ontwerp van MVRDV, die ook het ontwerp van de Jaarbeurs voor haar rekening nam. Het is compact en efficiënt ontworpen, waardoor meer ruimte is voor woningen. De nieuwe Jaarbeurs krijgt een groen, deels publiek toegankelijk dak waar ruimte is voor stadsnatuur, evenementen, recreatie, wateropslag en energieopwekking. 


Het nieuwe beurs- en congrescentrum moet het kloppend hart worden van het Jaarbeursdistrict, waarin alles draait om leefbaarheid. Een grote verandering voor een gebied dat momenteel wordt gedomineerd door logistiek, auto's en parkeerplaatsen. In het masterplan verdwijnen zij uit beeld en maken plaats voor een fijnmazig netwerk van straten en pleinen. 


Ruggengraat van de wijk wordt de autovrije Jaarbeursboulevard, die de hoofdroute vormt van het station naar de beurs en de achterliggende wijken. De kade langs het Merwedekanaal krijgt een horecabestemming. De menselijke maat keert terug: het Jaarbeursdistrict wil een buurt worden waar verschillende doelgroepen zich thuis zullen voelen.



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven