Nieuws

Hergebruik dakpannen

Dakpannenproducent Monier doet sinds kort aan hergebruik van oude betonnen dakpannen. Oude pannen worden vermalen en gebruikt als zandvervanger in nieuwe betonnen dakpannen.

Hergebruik dakpannen

 


Een eerste project in Hoofddorp is inmiddels succesvol afgerond. In de wijk Graan voor Visch werden de pannen van 220 woningen gerecycled en gebruikt voor de nieuwe dakbedekking.  Betonnen dakpannen worden normaliter verzameld en weggegooid. Het puin wordt vermalen en gebruikt als wegfundatie. De betonnen dakbedekking is echter ook hoogwaardiger te hergebruiken. Door de dakpannen fijn te vermalen, kan het granulaat dienen als zandvervanger in nieuwe dakpannen. Het hergebruik van granulaat als grindvervanger in nieuwe betonproducten is niet nieuw. Zo werd bij een project in Purmerend granulaat, afkomstig van oude betontegels, gebruikt in de nieuwe bestrating. Granulaat gebruiken als zandvervanger komt minder vaak voor. “In onze dakpannen gebruiken we geen grind, dat is veel te grof voor de dakpannen. De oude dakpannen worden heel fijn vermalen, zodat we het granulaat als zandvervanger kunnen gebruiken,” aldus Verwer.

Methode


Samen met recycler Baetsen werd een methode ontwikkeld om de pannen te kunnen recyclen. Inmiddels is een netwerk van verwerkers opgezet die de oude dakpannen apart houden en de logistiek regelen voor transport naar recyclingbedrijven. Deze verwerkers zijn lid van de Stichting Dakmeester. Zij geven de garantie dat de geproduceerde granulaten van gecertificeerde kwaliteit zijn en gebruikt worden in nieuw beton.

Voordeel


Groot voordeel van het gebruiken van granulaat als zandvervanger is dat het leidt tot vermindering van grondstoffengebruik. Voor de nieuwe pannen hoeft immers geen nieuw zand te worden gebruikt. Bijkomend voordeel is dat de ontwikkelde methode kostenneutraal is. Het kost dus niet meer geld om granulaat te gebruiken in plaats van zand.

In de wijk Graan voor Visch in Hoofddorp is inmiddels met succes een project afgerond. In opdracht van woningcorporatie Ymere zijn de dakpannen van 220 woningen gerecycled.
 

 

Deel dit artikel