Nieuws

Bodemas keert terug in stoeptegels

Van Gansewinkel opent een fabriek voor productie van zand-en grindvervangers uit bodemas. Daarmee wordt een grote stap gezet naar circulaire betonnen bestratingsmaterialen.

De Forz-fabriek van Van Gansewinkel komt te staan in Zevenaar waar de afvalverwerker al langer experimenteert met het reinigen en zeven van de as die overblijft na de verbranding in afval- en energiecentrales. Vorig jaar behaalde het bedrijf het Komo-certificaat voor de toepassing in stoeptegels, trottoirbanden en andere bestratingsmaterialen.

 

Dat blijft volgens R&D Manager Rob Bleijerveld voorlopig de belangrijkste toepassing van Forz, hoewel hij niet uitsluit dat in de granulaten in de toekomst ook hun weg vinden naar beton voor meer constructieve toepassingen. Maar daar is dan een nieuw certificatietraject voor nodig om aan te tonen dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen en dat de materialen veilig en voldoende lang gebruikt kunnen worden.

 

Vorig jaar produceerde Van Gansewinkel 30.000 ton zand- en grindvervangers in Zevenaar. Met de opening van de nieuwe Forz Factory wordt de capaciteit opgeschaald naar 160.000 ton. Betonfabriek de Hamer in Nijmegen, die ook bij de eerdere proeven betrokken was, gaat de materialen verwerken in haar producten.

 

Officiële opening

De opening van de fabriek stelt de toeleverende afvalenergiecentrales in staat om in één klap aan de Green Deal bodemassen te voldoen die in 2012 werd afgesloten. De fabriek wordt momenteel ingeregeld en draait proef. De officiële opening vindt vrijdag 23 september plaats.

 

Onder dezelfde naam Forz, levert Van Gansewinkel ook bindmiddelen en vulstoffen voor de betonindustrie en asfaltproducenten en gww-bedrijven. Daarbij worden andere afvalstromen nuttig ingezet, zoals poederkoolvliegas en slib dat overblijft na de recycling van oud-papier.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven