Nieuws

Casco's rollen 1-2-3 van de band

Donderdag 24 september vond de officiële opening plaats van de nieuwe fabriek van Voorbij Prefab te Amsterdam. De fabriek heeft een enorme metamorfose ondergaan en wordt nu gekenmerkt door de 3 r’s: rust, reinheid en regelmaat.

Onder het label 1-2-3 casco maakt het bedrijf betonnen casco's voor de woningbouw op basis van digitale en in 3D geteste ontwerpen. Deze casco’s worden op de millimeter nauwkeurig geproduceerd en dat in een ultrakorte doorlooptijd. De snelheid heeft het bedrijf te danken aan de automatisering en de robotisering in de fabriek. Dit zorgt voor een hoge mate van flexibiliteit in het ontwerp. Ontwerpen kunnen zelfs tot kort van te voren nog worden aangepast aan individuele klantenwensen. De prefab elementen worden just-in-time geleverd. Verspillingen als gevolg van lange doorlooptijden, voorraden en opslag op bouwplaats worden daarmee fors gereduceerd.

 

Directeur Jos Mulkens legt uit dat het onderscheid vooral gemaakt wordt door het denken vanuit de klant centraal te stellen. “Onze aanpak is wezenlijk anders dan gebruikelijk in de betonproductenindustrie. We doen het met mensen en voor mensen,” benadrukt hij. “De bedrijfsprocessen zijn daar met intelligente software volledig op afgestemd. De stan-daardisatie van de processen geeft een scala van mogelijkheden en gaat verder dan tot nu toe vertoond. We gaan echt vanuit een BtB model (Business to Business) naar BtC (Business to Consumer) transformeren.”

 

Hoe snel in de nieuwe fabriek gewerkt kan worden, blijkt goed uit het volgende voorbeeld: de productievoorbereiding is teruggebracht van 5 weken naar 5 dagen. “Dat is 20 dagen winst oftewel 80 procent sneller. Mallen worden opgebouwd binnen enkele minuten middels een volledig gerobotiseerd productiesysteem. Vliegensvlug, op de millimeter nauwkeurig en een mooie ‘aaibare’ afwerking. Wanden, gevels, toppen het maakt niet uit,” aldus Mulkens. “Alles kan binnen de gestelde takttijden onafhankelijk van elkaar worden gemaakt. Voorheen was dit niet mogelijk en ging er veel tijd verloren. Het kwam voor dat er soms tot twee dagen nodig waren om een mal te fabriceren.”

Lees verder in het B:ton magazine (november)

Deel dit artikel