Nieuws

Meer zonnepanelen in fietspad SolaRoad

Het eerste Nederlandse fietspad dat is voorzien van zonnepanelen, de zogenaamde SolaRoad, wordt met 20 meter verlengd en voorzien van micro-omvormers. De verlenging van het fietspad is onderdeel van een driejarige pilot. In 2017 wordt bepaald of het zonne-energie-fietspad op grote schaal economisch haalbaar is.

Het zonnepad werd in 2014 geopend, naast de N203 in Krommenie. De fietsers rijden over geprefabriceerde wegdekpanelen met een oppervlak van gehard glas. Onder het glas zijn zonnecellen aangebracht, die zonne-energie omzetten in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om verlichting en bewegwijzering aan te drijven.

Andere omvormers 

Bij de uitbreiding van het fietspad wordt elk zonnepaneel voorzien van zijn eigen micro-omvormer. Bij een string-omvormer, waarbij meerdere zonnepanelen aan één omvormer gekoppeld zijn, beïnvloedt het slechtst presterende paneel de totale prestatie teveel. Het gebruik van omvormers in noodzakelijk, omdat zonnepanelen gelijkstroom produceren. Elektrische apparatuur werkt echter op wisselstroom. 

De SolaRoad wordt ontwikkeld door een consortium van TNO, de provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Dynniq. Autarco is leverancier van de nieuwe micro-omvormers.
Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel