Nieuws

ING: Afnemende groei bouwproductie

In 2017 groeit de bouwproductie naar verwachting met drie procent, aldus ING Economisch Bureau. De hoge dynamiek op de woningmarkt zorgt voor een verder groeiende nieuwbouwproductie en vooral voor veel verbouwopdrachten in de woningbouw. Het aantal nieuw af te geven vergunningen voor nieuwbouw staat onder druk en kan op termijn verdere groei remmen. In de utiliteitsbouw en de infrasector blijft het herstel beperkt.

Bouwers zeer optimistisch
In het derde kwartaal van 2016 groeide de bouwproductie met ruim twee procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ook in oktober groeide het bouwvolume. De verwachting is dat de groei voor geheel 2016 uitkomt op 6,5 procent. Aannemers zijn (per saldo) eind 2016 zeer optimistisch gestemd. Het is de nieuwbouw van woningen, maar vooral ook de verbouw van woningen, die door de aangetrokken woningmarkt de kar trekt.

 


2017: Vierde jaar op rij van groei bouwproductie
In 2017 neemt de bouwproductie voor het vierde jaar op rij toe, maar de krimp van de recessie is eind 2017 nog niet helemaal goed gemaakt. De woningnieuwbouw dreigt te stagneren door te weinig nieuwe bouwvergunningen al is er in september en oktober wel sprake van herstel. De onderhouds- en verbouw sector in de woningbouw draait recordomzetten door het hoge aantal transacties op de woningmarkt. De nieuwe woningeigenaren verbouwen vaak hun nieuwe bezit om het aan hun eigen woonwensen aan te passen.


Hoge dynamiek woningmarkt zorgt voor veel verbouw
De dynamiek op de woningmarkt zorgt ook voor veel verbouwvergunningen en ligt momenteel weer op ongeveer hetzelfde niveau als voor de crisis in 2008. Vooral kleinere bouwbedrijven profiteren van deze grote opdrachtenstroom voor verbouwingen. Zij hebben hun omzetten inmiddels met ruim veertig procent zien toenemen ten opzichte van 2014. Het herstel van de infrasector en de bouw van nieuwe bedrijfsgebouwen blijft nog duidelijk achter. Meer informatie vindt u hier

Deel dit artikel