Nieuws

Einde van bezit - omslag economisch verdienmodel?

Een inspirerende uitzending van het VPRO programma Tegenlicht, 'Einde aan bezit'. Architect Thomas Rau geeft hierin zijn visie op hoe we in de toekomst omgaan met bezit en consumeren.

Volgens Rau moet onze huidige manier van consumeren drastisch veranderen. Producten worden gemaakt om kapot te gaan, vertelt hij. Vroeger ging het erom dat producten zo lang mogelijk meegingen. Dat veranderde door de jaren heen in een nieuw economisch verdienmodel, waarbij producten worden gemaakt die na een relatief korte gebruiksfase kapot gaan, zodat een nieuw product moet worden aangeschaft. Dit proces startte bij de gloeilamp, zo laat een fragment zien. De lamp had 2500 branduren. Deze lange levensduur werd zelfs uitgelicht in reclamecampagnes. De top van het bedrijf van vond dit aantal branduren veel te hoog. Met minder branduren zouden consumenten eerder nieuwe lampen moeten kopen. Het aantal branduren werd daarom teruggeschroefd naar 1000.

 

Service in plaats van bezit
Rau ziet daarom meer in een andere manier van consumeren. In het geval van de lamp zouden we bijvoorbeeld van Phillips niet zozeer het product lamp willen kopen, maar de dienst licht. Hoe het bedrijf dat zou willen regelen, welke grondstoffen worden gebruikt en hoeveel energie dit kost is volgens Rau een zaak voor Philips en niet voor de consument. De laatste betaalt een soort abonnementstarief voor het licht en de kosten van productie, transport en verbruik zijn voor Philips. Zo wordt het bedrijf aangespoord om niet alleen duurzamer en 'remontabel' te produceren, maar ook voor een zo zuinig mogelijk product te gaan. Remontabel gaat overigens een stapje verder dan demontabel, volgens Rau. Dat betekent dat producten heel makkelijk uit elkaar te halen zijn en ergens anders direct weer toe te passen. 

 

Circulair bouwen
Remontabel - dat geldt ook voor de bouw. Mooi voorbeeld is de nieuwbouw van Alliander, waar Rau het ontwerp voor heeft gemaakt. Dat gebouw is neergezet voor een periode van 15 jaar, daarna wordt gekeken of het pand nog nodig is. Het gebouw is volledig uit elkaar te halen. Men weet precies welke materialen waar zitten in het gebouw: dit is nauwkeurig gedocumenteerd. Het gebouw, volledig circulair, is gemaakt van de sloopmaterialen van de oude kantoorpanden van Alliander. 

 

Uitzending terugkijken
In hoeverre deze nieuwe economie ook werkelijkheid wordt, valt (nu nog) niet te zeggen. Het biedt in ieder geval een inspirerende denkwijze, die u wellicht op nieuwe ideeën brengt. Hier kunt u de uitzending terugkijken. 

Deel dit artikel