Nieuws

Nieuw prefab dakelement maakt uitbouw aantrekkelijk

Dakdekkersorganisatie DNN introduceert een nieuw prefab dakelement met geïntegreerde Ytong koudebrugonderbreking van Xella. Dit is bestemd voor de uitbouw van seriematig gebouwde nieuwbouwwoningen.

Het innovatieve dakelement is opgebouwd uit diverse materialen die worden bijeengehouden door een stalen draagconstructie. De onderste laag is een dampremmende folie. Daarbovenop ligt een isolatiepakket van EPS of PIR (RC=0,6) en een Ytong koudebrugonderbreking. Hierop wordt dakbedekking aangebracht. Standaard wordt gewerkt met EPDM, maar de opdrachtgever heeft toch voor een ander materiaal gekozen. De dakelementen worden op maat gemaakt.


De Ytong koudebrugonderbreker van Xella in het element wordt tegen de isolatie van het binnenspouwblad geplaatst en voorkomt daarmee dat vocht en schimmelvorming een kans krijgen. De dakdekkersorganisatie koos voor Ytong na een vooronderzoek en succesvol pilotproject met vier woningen van aannemer Roosdom Tijhuis. Kerkdijk: “Ytong cellenbeton is een betaalbare en effectieve koudebrugonderbreker. Daarnaast is Xella flexibel: zij maken standaard Ytong blokken van 500 mm hoog bij 3000 mm breed,  maar produceren voor ons Solvena dakelement Ytong in elk gewenst formaat, mits we een minimaal volume afnemen. De gangbare hoogte van de blokken is op dit moment  410 mm.”
 
DNN Groep blijft het dakelement doorontwikkelen. “We werken aan nog betere detaillering en onderzoeken of het element ook toepasbaar is voor renovatie. In een bestaande situatie is sprake van een minder vaste maatvoering. Daar moeten we een universele oplossing voor bedenken. Voor bijvoorbeeld NOM (Nul Op de Meter)-woningen, waarbij de gevels worden vervangen, is ons element mogelijk al toepasbaar omdat er dan eigenlijk sprake is van een nieuwbouwsituatie.”
 

Deel dit artikel