Nieuws

Fraaie bogen in beton

Drie viaducten worden bij de A( in boogvorm uitgevoerd. De sierlijke bogen passen niet alleen heel fraai in het landschap, in vergelijking met meer conventionele oplossingen kan ook nog eens geld worden bespaard.

Met een prefab betonnen boogconstructie ligt er binnen een paar dagen een viaduct of tunnel. Elementen stellen in een sponning van (prefab) betonsloven, indien nodig een natte knoop om delen bovenin te verbinden en grondpakket erop. Martens prefab beton heeft deze boogschaaldelen in licentie van BEBO® Arch Systems geleverd aan de Combinatie BadhoeverBogen (KWS Infra, Van Hattum en Blankevoort, Vialis, Mourik Groot Ammers en Boskalis) dat in opdracht van Rijkswaterstaat de omlegging van rijksweg A9 bij Badhoevedorp uitvoert.

 

Kosten omlaag

De keuze voor de boogconstructie werd bij dit project vooral ingegeven door de Total Costs of Ownership. De weg kent zijn reguliere onderhoud, maar als gevolg van het ontbreken van (dure) voegovergangen en het vervallen van toekomstig onderhoud hieraan, gaan op dit vlak de kosten aanzienlijk omlaag. Er zijn ook geen stootplaten nodig. Ander belangrijk aspect is de fraaie landschappelijke inpassing van een sierlijk boogviaduct. In totaal worden drie viaducten in boogvorm bij de A9 aangelegd, elk rond de 100 meter lang.

Deel dit artikel