Nieuws

'Golf van woningbouwplannen'

De bouwsector is volledig terug aan het front van de economische groei in Nederland, aldus Buildsight. De groeicijfers in de bouw worden met dubbele cijfers geschreven en dat geldt ook voor de prognoses.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de bouwproductie in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen met 10 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De investeringen in woningen zouden in hetzelfde tijdsbestek zelfs met meer dan 30 procent zijn toegenomen. Er werden in het eerste halfjaar van dit jaar bouwvergunningen afgegeven voor twee keer zoveel nieuwbouwwoningen als in de eerste helft van 2014. Aannemers en architecten hebben steeds meer werk binnen de woningbouw. In juni konden aannemers gemiddeld nog 8 maanden vooruit in dit segment. Dat is 0,8 maand langer dan eind vorig jaar terwijl de werkvoorraad binnen de utiliteitsbouw al het hele jaar schommelt rond de 7 maanden. Nieuwe leenregels en het aflopen van de tijdelijke btw-verlaging voor woningverbouwingen gaven misschien een extra zetje. “Ook zonder dit effect is de huidige groei van de woningbouw uitzonderlijk groot”, vindt Michel van Eekert van onderzoeksbureau Buildsight. De onstuimige groei is te danken aan de gunstige omstandigheden op de woningmarkt. Het is niet aannemelijk dat de groei van 30 procent lang kan worden vastgehouden, maar om in 2016 meer dan 53 duizend nieuwbouwwoningen te bouwen, wat Buildsight verwacht, zal de groei langere tijd tussen de 10 en 20 procent moeten blijven liggen.


Schaduw
Toch hangt de schaduw van de crisis nog altijd over een deel van de bouwsector. De overname van Ballast Nedam was niet onverwacht, maar wel tekenend voor de worsteling van veel grote bouwbedrijven. “Ze hebben nog altijd moeite om weer winst te maken”, ziet Van Eekert. De infra-markt is nog niet gezond en krimpt op plekken. Ook de markt voor nieuwe utiliteitsgebouwen stelt nog teleur. Overheden, zorg- en onderwijsinstellingen, kantoorgebruikers en boeren bouwen alleen maar minder nieuw. Er komen wel veel nieuwe hotels, maar die worden vaak in bestaande gebouwen gerealiseerd. Groei voor de utiliteitsnieuwbouw zit in specifieke hoeken als logistieke hubs en bioscopen. Van Eekert denkt niet dat de hele bouwsector hiervan zal profiteren: “Het gaat om een beperkt aantal heel grote bouwprojecten. Die zijn niet zomaar weggelegd voor elk bouwbedrijf.”

 

Deel dit artikel