Nieuws

Beton met vezels olifantsgras

Het bedrijf NNRGY Crops wil de ecologische voetstap reduceren en de technische prestaties van beton verhogen door de toepassing van Miscanthus Giganteus (Olifantsgras) als vezelversterking.

Bijdrage Europees Fonds
In het kader van OP Zuid ontving NNRGY een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De bijdrage is bedoeld voor het realiseren van een Living Lab om lichtgewicht betonnen objecten te maken uit een biobased mortel van Olifantsgras. De mortel wordt eerst gebruikt in traditionele bekistingen voor bestaande producten. Als tweede stap wordt 3D-printen toegepast.
 

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling OP Zuid
Om dit doel te bereiken wordt een optimale duurzame mortel met Miscanthus ontwikkeld zodat (via 3D-printen) betonelementen gemaakt kunnen worden die een toepassing vinden in de (woning- en civiele) bouw. Een optimale duurzame mortel is een mengsel van bestanddelen waarvan de winning zo min mogelijk schade toebrengt aan de leefomgeving (people, planet) en die goed verwerkbaar is (verpompbaarheid, snel verhardend, goede constructieve eigenschappen). Het product moet brandwerend, isolerend en energiebesparend zijn en bij voorkeur niet (veel) duurder dan een andere mortel (profit).

 

Foto gemaakt door: B. Krasean, KBS LTER

Deel dit artikel