Nieuws

Betonprijs

Woensdagavond, de avond voor de Betondag, worden de Betonprijzen uitgereikt. In de categorie Betontechnologie dingt onder meer een project van Hurks prefabbeton naar de prijzen.

Het gaat om de Pont de la Republique Montpellier. Hurks Prefabbeton heeft dit bijzondere brugontwerp van de Franse architect Rudy Ricciotti gemaakt. Het gaat om een extreem slanke, betonnen constructie met een opvallend design.

 

De brug is een belangrijke toegangsweg naar Montpellier in Zuid-Frankrijk. Onder de brug is op beide oevers een parkachtige omgeving gemaakt, daarom golden er bijzonder hoge esthetische eisen aan zowel het ontwerp als het beton. De schuine pijlers die het brugdek van liggers ondersteunen, zijn zo gemaakt dat ze aan bomen doen denken. Daarom heeft iedere 10 meter lange pijler een zijtak, die als het ware uit de pijler ‘groeit’. Om het superslanke ontwerp te kunnen realiseren is Ultra Hogesterktebeton (UHSB) gebruikt. Om het witte beton zo egaal mogelijk te krijgen, is de opperhuid van de bekisting, gemaakt door Henriks precon, extra nabehandeld. Ook werd de mal tijdens het storten gedraaid om de kwaliteit van het beton optimaal te krijgen. Daarvoor is de mal kantelbaar gemaakt.

 

Recordliggers
In de categorie Constructief ontwerp maakt Haitsma Beton kans op een prijs voor de brug over het Van Starkenborghkanaal in Zuidhorn (Groningen). Daar zijn recordliggers voor gebruikt van 68 meter lang. 

 

De foto is gemaakt door Lisa Ricciotti. 

Deel dit artikel