Nieuws

Eerste circulaire viaduct van Nederland

Het eerste circulaire viaduct van Nederland is begin december 2018 gebouwd. Op het werkterrein van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta doet het viaduct enkele maanden dienst als aanvoerweg bij het bouwproject en dan wordt het weer gedemonteerd, wachtend op een nieuwe bestemming. Initiatiefnemer voor het eerste circulaire viaduct is VolkerWessels-onderneming Van Hattum en Blankevoort.

Met alle opgedane kennis van ontwerp, engineering, productie, montage, gebruik en demontage krijgt de bouwsector de kans om aan te haken bij deze innovatie die Rijkswaterstaat  ‘Experimenteerruimte’ noemt. 

40 prefab betonnen ‘Legoblokjes’ 

Het circulaire viaduct is door Van Hattum en Blankevoort opgebouwd uit 40 prefab betonnen ‘Legoblokjes’. Na elke 30 à 40 jaar gebruiksperiode van het viaduct zijn de elementen compleet te demonteren en voor een nieuwe infrastructurele oplossing elders in het land weer samen te stellen. Meermaals hergebruik tot wel 200 jaar.  

Ambassadeur Levenskwaliteit 

Projectmanager Dick Egas legt uit dat Van Hattum en Blankevoort in 2025 de duurzaamste civiele bouwer van Nederland wil zijn. “Die ambitie wordt op velerlei terreinen ingevuld. We hebben in Esther van Eijk, Ambassadeur Levenskwaliteit binnen ons concern, iemand die deze ambitie aanjaagt, van de werkvloer tot directieniveau. In 2016 kwam Esther met het idee om na te denken over een circulair viaduct. Het is namelijk van de gekke dat wij vandaag de dag een viaduct met een technische levensduur van 100 jaar ontwerpen en dat in de praktijk vaak na 30 à 40 jaar dat viaduct (deels) wordt gesloopt omdat de weg moet worden verbreed of er een nieuwe infraoplossing op de rol staat. Dan eindigt het viaduct als puin dat waarschijnlijk ergens een plekje krijgt als funderingsmateriaal onder wegen of in het gunstigste geval als secundaire grondstof in een nieuw betonnen viaduct. Voor ons was de inzet om te onderzoeken of een gerealiseerd viaduct na beëindiging van z’n functie op die plek wederom als viaduct een tweede, derde, vierde en vijfde toepassing kan krijgen. Met het eerste circulaire viaduct van Nederland is dit gelukt. 

Meer weten? 

Dit bericht is een samenvatting van een artikel, door Paul Engels, dat in de komende editie van het vakblad BouwCirculair, verschijningsdatum 1 maart, wordt gepubliceerd.Dit artikel komt uit BouwCirculair

Deel dit artikel