Nieuws

Betonnen kolommen onmisbaar als ondersteuning Rietkraagbrug

Een opvallend kenmerk van de Rietkraagbrug in Den Bosch is de ranke uitstraling, die mogelijk wordt gemaakt door de slimme constructieve opzet. Het ontwerp van de brug is geïnspireerd op de weidsheid van het landschap en de rietkragen die langs het nabijgelegen water groeien.

De ronde onderzijde van het dek zorgt voor een slanke rand en  voor maximaal zicht onder de brug door. Het dek wordt als één monoliet gestort en krijgt hierdoor een gladde onderzijde zonder voegen of naden.

De brug wordt ondersteund met vier tussensteunpunten. Elk tussensteunpunt bestaat uit twee schijfvormige kolommen met elk aan de buitenkant een rond profiel, zo is te lezen op de website bruggenarchitectuur.nl. De kolommen zijn monolithisch aan het dek gestort. Hierdoor is er geen voeg zichtbaar en is er geen onderhoud aan eventuele oplegblokken nodig. 

De betonnen landhoofden van de brug worden opgenomen in de taluds en hebben in de plattegrond een ronde vorm. Hierdoor heeft de brug geen dode hoeken en is het doorzicht onder de brug extra goed op te merken. Het landhoofd is bekleed met een esthetische schil van structuurbeton met een sinusvormige golf. De reliëfstructuur is verticaal met afgeronde hoeken, wat de onderdoorgang visueel korter laat lijken.  

Deel dit artikel