Nieuws

Acht bouwwerken winnen Betonprijs

Op 15 november zijn de winnaars van de Betonprijs bekendgemaakt. De prijs werd uitgereikt in acht verschillende categorieën. Onder andere de Hoogwatergeul in Veessen-Wapenveld en de fietsenstalling bij Utrecht Centraal vielen in de prijzen.

Bruggen en Viaducten: Catharinabrug – Leiden

In de categorie Bruggen en Viaducten gaat de betonprijs naar de Catharinabrug, schrijft Cement Online. De brug is gemaakt van ultra-hogesterktebeton. Het dek is slechts 27 centimeter dik. De constructie heeft volgens de jury alles om uit te groeien tot een monument. 

Natte Waterbouw: Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

Dit project brengt ons volgens de jury weer terug naar waar ‘wij Nederlanders’ goed in zijn: het beheersen van ons waterland. De hoogwatergeul in Veessen-Wapenveld is een van de ruim dertig projecten die samen het Rijkswaterstaatprogramma ‘Ruimte voor de Rivier’ vormen. Dit is een programma dat zorgt voor een veilig en mooi rivierengebied. 

Woningbouw: Villa K6 - Amsterdam

Het beton in dit project lijkt met de hand te zijn aangebracht. De ruwe bekistingsplanken tekenen zich af in het beton. Het beton is in dunne laagjes aangebracht waardoor kleurverschillen ontstaan. 

Utiliteitsbouw: Fietsenstalling - Utrecht Centraal

Deze fietsenstalling is de grootste ter wereld, met plek voor 12.500 fietsen. De jury bewondert de manier waarop het ondergrondse vertrek deel uitmaakt van de openbare ruimte.

Uitvoering: Parkeergarage Lammermarkt - Leiden 

Met 22 meter is deze parkeergarage een van de diepste ondergrondse parkeergarages ter wereld. Fungeert vaak als decor van culturele voorstellingen.

Betontechnologie: Ultraslanke trap – Velp

De jury heeft bewondering voor dit bouwwerk vanwege de constructieve samenwerking tussen glas en beton. 

Renovatie/reparatie: Velsertunnel

Wint de prijs vanwege de enorme uitdaging die er lag: het renoveren van een 60 jaar oude tunnel. De tunnel is volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Bijna alle technische installaties zijn vernieuwd en de doorrijhoogte is verhoogd. 

Constructief ontwerp: Tafelbrug Zuid- en Noordhorn

De jury is onder de indruk van de technische creativiteit en de ingenieuze constructie van de bruggenhoofden van deze brug. Caissons, geproduceerd van hoogwaardig onderwaterbeton, maken het mogelijk om op deze locatie een geschikte fundering te realiseren.

 

Deel dit artikel