Nieuws

Prijs voor sluisdeuren

De betonnen sluisdeuren van Haitsma Beton zijn in de prijzen gevallen. De deuren van sluis 0124 in Amsterdam werden beloond met de Betonprijs 2011 in de categorie Constructies en Waterbouw.  

Prijs voor sluisdeuren

 

De jury prees het project in Amsterdam Oost IJburg als ‘een fraai staaltje innovatietechniek dat beton in een nieuw daglicht stelt’ en ’een doordachte combinatie van technologie en functionaliteit met een zeer duurzame toepassing als resultaat.’ Sluis 0124 is de eerste betonnen sluisdeur ter wereld en voor de jury een ‘pilotproject dat nog veel navolging zal krijgen’.

Zeer Hoge Sterkte Beton

Haitsma Beton produceerde en leverde de sluisdeuren naar een ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten en Ingenieursbureau Amsterdam. De constructie bestaat uit twee staalvezelversterkte schuifdeuren van Zeer Hoge Sterkte Beton die over een waterfilm (hydrovoet) glijden. Met de realisatie van sluis 0124 wordt Zeer Hoge Sterkte Beton (ZHSB sterkteklasse C90/105) hét alternatieve materiaal voor staal in sluisdeuren. ZHSB heeft een hoge dichtheid zodat er geen water het beton kan binnendringen die de stalen wapening zou doen corroderen. Zowel de bouwkosten als de onderhoudskosten van de betonnen waterkering zijn veel lager dan van de stalen variant.

De Betonprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging. In totaal waren er 98 inzendingen voor zes categorieën. De sluisdeur was een van de negen inzendingen in de categorie Constructies in de Waterbouw.

Deel dit artikel