Nieuws

'(Prefab) beton speelt steeds grotere rol in bouw'

Beton speelt weer een steeds grotere rol in de bouw, vooral door de circulaire mogelijkheden en de opkomst van prefabricage. Ton Pielkenrood en Willem Welling van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN), de werkgeversvereniging van de betonproductenindustrie, zien de interesse in beton groeien.

Pielkenrood: “Wat er nu gebeurt in de woningbouw, hadden we 15 jaar geleden niet kunnen denken. Het gebruik van betonnen casco’s is enorm toegenomen. Woningen worden in de fabriek al in elkaar gezet: alles wat in de woning zit, wordt er van tevoren in geplaatst. Op de bouwplaats wordt steeds minder gebouwd en steeds meer geassembleerd. Mensen kunnen hierdoor vaak na een dag al in hun woning.”

 

Welling: “De ontwikkeling van prefab is versneld door de crisis: voor deze manier van werken zijn minder mensen nodig. Bovendien is de bouwplaats is niet langer een bouwplaats, waardoor er ook gewerkt kan worden bij slecht weer.”
Pielkenrood: “De intelligentie zit in de elementen, er kan niks fout gaan. Je weet dus ook precies wat het gaat kosten.”

 

Zijn jullie voorstander van renoveren of van slopen en nieuwbouw?
Pielkenrood: “Het moet goed worden afgewogen, maar je kunt in het geval van woningbouw vaak beter iets nieuws neerzetten. Je kunt een oude vrouw een nieuwe jas geven, maar de vrouw blijft oud. Als nieuwbouw goed gebeurt, gaan huizen honderden jaren mee.”
“Er is een verschil tussen hergebruik en recyclen. Beton is natuurlijk eindeloos herbruikbaar, maar het is beter om elementen nieuw leven te geven. Circulair bouwen begint bij een slim ontwerp: als je slim ontwerpt, kun je demontabel bouwen.”

Welke rol heeft de betonindustrie in de verduurzaming?
Pielkenrood: “We zijn momenteel bezig met het afsluiten van een betonakkoord. Hierin wordt gezocht naar het antwoord op de vraag hoe we de betonketen kunnen verduurzamen. We kijken dan naar circulariteit, natuurlijk kapitaal en naar sociaal kapitaal. Er zijn nog geen concrete afspraken, maar wel veel mogelijkheden. Denk aan alternatieve bindmiddelen, bijvoorbeeld aan geopolymeren in plaats van cement, of aan de inzet van hoogovenslakken, waar cement van gemaakt kan worden. Er kan ook worden gekeken naar cementreductie, bijvoorbeeld door optimalisering van korrelpakking.”


Waar valt winst te behalen?
Pielkenrood: “De branche innoveert continu. Denk aan het ontwikkelen van ultra-hogesterktebeton, alternatieve bewapening, waterdoorlatende bestrating en nieuwe systemen voor heipalen.”
Welling: “Iedereen roept dat er niet wordt geïnnoveerd, maar het gaat met kleine stapjes en bij verschillende partijen. Als je over vijf jaar terugkijkt zie je dat er een hoop veranderd is. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid en productontwikkeling, maar ook op het gebied van arbeidsomstandigheden. Er worden erg veel slimme dingen ontwikkeld.”


Wat gaan we tijdens BouwBeurs 2017 precies van BFBN zien?
Welling: “Op de BouwBeurs zien we op de Themazone Beton de resultaten van enkele casestudies door architecten en de betonindustrie. Er bestaat bij sommige architecten een verkeerd beeld van wat er met prefab beton mogelijk is.”


Pielkenrood: “Beton wordt vaak geassocieerd met saai en grijs. Maar er zijn zo veel mogelijkheden! De casestudie is er op gericht om de lijn tussen fabrieken en architecten dunner te maken. Architecten krijgen een ultieme vrijheid, ze mogen hun gedachten de vrije loop laten, de ontwerpen mogen over de top zijn. Zo kom je tot nieuwe toepassingen. Het gaat niet zozeer om de resultaten, het gaat erom dat architecten de vele mogelijkheden van beton en prefab inzien. Als je slim nadenkt zijn er hele leuke dingen te maken.”

Welling: “De resultaten van de samenwerking tussen architecten en prefab producenten worden getoond op de BouwBeurs. Het thema waarmee men dit jaar uitgedaagd werd is ‘mass customization’. De resultaten zullen ook worden toegelicht in het Building Tomorrow theater op woensdagochtend 8 februari.”


De BouwBeurs wordt van 6 tot en met 10 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Gelieerd aan de BouwBeurs zijn Bouw & ICT, Material Xperience, Building Tomorrow, Het Gala van de Nederlandse Bouw en De Nederlandse Bouwprijs. Regel hier je kaartje.


Bron: persbericht Bouwbeurs

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven