Nieuws

Officieel 100 bijzonder hoge gebouwen ter wereld

Met de realisatie van 432 Park Avenue, een ruim 425 meter hoge wolkenkrabber in New York, zijn er officieel 100 bijzonder hoge gebouwen (de zogeheten supertalls, vanaf 300 meter hoog) ter wereld. Dat laat de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) weten.

De wolkenkrabber in New York is op 23 december 2015 gerealiseerd. Daarmee is het aantal supertalls in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Een opmerkelijk feit, aangezien de overige vijftig bijzonder hoge wolkenkrabbers in een tijdsbestek van wel tachtig jaar zijn gebouwd.


Het overgrote deel van nieuwe
supertalls is gebouwd in Azië en het Midden-Oosten, volgens de CTBUH een trend van het afgelopen decennium. In de Verenigde Staten is hoogbouw ook populair, met name in New York, waar nu zeven supertalls staan. Daarmee is New York de stad met de op één na meeste supertalls. Dubai spant met een flinke achttien nog steeds de kroon.
 

De hoogste gebouwen ter wereld

De nieuwste wolkenkrabber in New York, de 432 Park Avenue, is de hoogste woontoren ter wereld. Het gebouw neemt de veertiende plek in van hoogste gebouwen in de wereld. Eind 2015 werd nog de op één na hoogste wolkenkrabber ter wereld gerealiseerd: de Shanghai Tower.


432 Park Avenue is tevens een bijzonder gebouw door zijn slankheid. Deze structuur is pas sinds de afgelopen jaren mogelijk door recente ontwikkelingen op gebied van zijdelingse weerstand. Een hoog, slank gebouw wordt vooral gebouwd in compacte stedelijk gebieden, zoals New York, waar nog maar weinig landoppervlak beschikbaar is en dus in de hoogte wordt gebouwd.
 

Kilometer hoog gebouw

Volgens de CTBUH zal de bouw van supertalls de komende jaren alleen maar toenemen. Zo staan er al ruim honderd bijzonder hoge wolkenkrabbers op de planning of al in aanbouw die in de komende vijf à zes jaar gerealiseerd moeten zijn. Eén daarvan is de Jeddah Tower, ’s werelds eerste gebouw dat een kilometer hoog wordt.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel