Nieuws

Parking Eindhoven Airport stortte in door constructiefout

De oorzaak van het instorten van de in aanbouw zijnde parkeergarage P1 op Eindhoven Airport is bekend. De partijen TNO en Adviesbureau Hageman hebben, in opdracht van Eindhoven Airport en BAM, ieder onafhankelijk onderzoek gedaan naar de technische oorzaak van de instorting. Deze leidden tot een eenduidige conclusie: er zijn fouten gemaakt in de materiaalkeuze en het ontwerp.

De vloeren in de parkeergarage zijn gemaakt als BubbleDeck-vloeren. Dit zijn vloeren die bestaan uit geprefabriceerde breedplaatvloeren die zijn voorzien van gewichtbesparende kunststof bollen. Na plaatsing worden deze vloeren voorzien van een druklaag van gestort beton.

Resultaten

Uit de verrichte onderzoeken blijkt dat de aanschuifsterkte van het aansluitvlak van de breedplaten onvoldoende was om de trekkracht over te dragen. Hierdoor is de constructieve kwaliteit van de vloer verloren gegaan. Doordat het warm was op de dag dat het gebouw instortte, is dit gebrek uiteindelijk extra snel tot uiting gekomen.


De uitgangsnormen voor zowel het ontwerpen als ook het berekenen ervan zijn beschreven in de bouwnorm NEN-EN 1992-1-1. Als aanvulling op het onderzoek is gebleken dat zowel constructies als toezichthouders zich onvoldoende bewust zijn van het belang van aanschuifsterkte voor de hechtheid van de vloer wanneer breedplaten worden toegepast.


Verdere afstemming tussen alle betrokken partijen moet uiteindelijk uitwijzen wie verantwoordelijk is voor het incident.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel

Geplaatst door

Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven