Nieuws

Bouw aardbevingsbestendige woningen

Centrum Veilig Wonen werkt samen met de woningeigenaren, de gemeente Loppersum en bouwer Plegt-Vos aan de sloop en nieuwbouw van 43 particuliere aardbevingsbestendige woningen in Loppersum.

In april 2015 werd duidelijk dat de constructie van de woningen niet geschikt is om de noodzakelijke versterkingsmaatregelen uit te voeren. Het versterken van de woningen zou daardoor zeer ingewikkeld en kostbaar worden. De woningen worden op de bestaande kavels teruggebouwd. Eigenaren kunnen dezelfde faciliteiten aan laten brengen als bij de huidige woningen, zoals aanbouwen en dakkapellen, maar ook de inrichting van keukens en badkamers, afwerking en stoffering. Er is ruimte voor maatwerk, bijvoorbeeld het levensloopbestendig maken van de woning. De woningen zijn energiezuinig: ze voldoen aan de 0.4 prestatie-coëfficiënt die geldt voor de energieprestaties en isolatie van nieuwbouwwoningen.

 

Vrij bewegen
Zeer belangrijk voor de bewoners is dat de woningen aardbevingsbestendig zijn dankzij Base Isolation, een systeem met twee hoogwaardige metalen schalen met daartussen een ovalen kogel. Zo kunnen de betoncasco’s ‘los’ worden gebouwd van de prefab palen/balkenfundering. Bij een aardbeving kan de woning vrij bewegen van de fundering, waardoor krachten kunnen worden opgevangen. De woningen worden in hoog tempo gerealiseerd, mede door het gebruik van de prefab betoncasco’s. Ingenieursbureau Goudstikker-de Vries, IJB Groep (waaronder IJB Geotechniek) en De Ruwbouw Groep waren in co-makership betrokken bij de realisatie. Het project wordt gefinancierd door NAM.

 

Dit artikel is als spread verschenen in het B:ton magazine, nr. 1 2017. Een exemplaar ontvangen? Stuur een mail naar nhe@bfbn.nl.  

Deel dit artikel