Project

Ondergrachtse parkeergarage van prefab elementen voorzien

In de bouw van de tweelaagse parkeergarage Albert Cuyp, onder de Boerenwetering in Amsterdam, is begonnen met een nieuwe fase: het aanbrengen van geprefabriceerde, betonnen onderdelen. De garage wordt voor bijna negentig procent opgebouwd uit geprefabriceerde wanden en voor bijna honderd procent uit geprefabriceerde vloerplaten en kolommen. Op de vloerplaten komt nog een ‘in het werk gestorte’ laag beton.

Op de kolommen en de wanden worden in horizontale richting vloerplaten geplaatst. De meeste platen hebben een afmeting van dertien bij twee meter en zijn tien centimeter dik. Zodra alle platen zijn geplaatst, wordt bovenop een doorlopende wapening aangebracht en daaromheen komt een betonnen 'druklaag'. 

 

Per verdieping wordt in de garage gebruik gemaakt van 47 prefab kolommen. Deze kolommen vangen samen met de wanden en vloeren alle belasting op die ontstaat uit het eigen gewicht, de verkeersbelasting in de garage en het grachtwater. Elke 3e kolom heeft sparingen voor het aanbrengen van lpg- en CO-sensoren. Deze sensoren kunnen eventuele uitstoot van koolmonoxide en aardgas (van lpg-auto’s) signaleren.

Technische voorzieningen

Zoals bij elke garage zijn er veel technische voorzieningen nodig. Bijvoorbeeld voor (brand-)veiligheid, verlichting, ventilatie, oplaadstations, sensoren, blusleidingen, sprinkler (aqua-mist installatie) en parkeersystemen. Daarom worden veel installatieleidingen in de garage verwerkt. Omdat de bekabeling niet zichtbaar mag zijn, is besloten veel voorzieningen in te storten door middel van mantelbuizen. In beide vloeren zit straks ongeveer twaalf kilometer aan mantelbuizen.

 

(Bron: gemeente Amsterdam)
Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven