Project

Golvende prefab gevel voor Lofts aan de Amstel

De geheel geprefabriceerde wit-betonnen façade met golvende balkons zorgt ervoor dat Lofts aan de Amstel al gauw opvalt. Het gebouw aan de waterzijde van het Amstelkwartier in Amsterdam is door een team van Studioninedots, OntwerpJeWoning en Vink Bouw gerealiseerd.

Amstelkwartier is een nieuwe woonwerkwijk in Amsterdam Oost. In dit gebied van 12 hectare worden momenteel 1.100 woningen en 30.000 m 2 aan commerciële ruimte gerealiseerd. In verband met de snel stijgende vraag naar het ontwerpen van een eigen woning in een stedelijke context werd aan de waterzijde van het Amstelkwartier op vier kavels ruimte geboden. Op kavel C2 heeft een collectief van opdrachtgevers gelijktijdig met hun individuele appartementen het pand Lofts aan de Amstel ontwikkeld.


Lofts aan de Amstel heeft een betonnen draagstructuur waarmee een beukmaat van maar liefst 12,5 meter werd gerealiseerd, tweemaal zo breed als de traditionele woonpanden in Amsterdam. Bovendien kreeg het gebouw over de volle breedte een glasgevel. Beide zijn bewuste keuzes, want de locatie verlangt het benutten van het fenomenale uitzicht over de Amstel. De woningen beslaan ieder een verdieping van 160 m
2 en hebben uiteenlopende karakters gekregen; van een familiehuis tot een geheel open loft.



© Peter Cuypers 


De gevels en de balkons van Lofts aan de Amstel zijn uitgevoerd in wit prefabbeton. Het witte volume staat op een donkergrijze plint van basaltsteen, verwijzend naar de bekleding van de dijken en de kademuren in Amsterdam. De organisch gevormde balkons aan de voor- en achterzijde volgen de bewegingen van het meanderende park langs de kade en symboliseren de beweging van het water van de Amstel.


Door de balkons op een aantal plekken naar binnen te vouwen zijn dubbelhoge ruimtes ontstaan. Dit zorgt voor volop zon- en daglicht tot diep in de woningen. De beweging van de balkons wordt in het donker extra geaccentueerd door de geïntegreerde LED-strips en door het optisch effect van open en gesloten delen in het meebewegend hekwerk. In de vloeren van de balkons aan de voorzijde loopt een eveneens in het beton geïntegreerde, langgerekte plantenbak met de kromming mee.



© Peter Cuypers 
 

Projectinformatie

  • Opdrachtgevers: MO – Mede Opdrachtgeverschap, team Studioninedots–OntwerpJeWoning–Vink Bouw en een collectief van 6 particulieren
  • Type: woningen, 1.150 m 2 BVO
  • Locatie: Amstelkwartier, Amsterdam
  • Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

  • Projectteam: Jurjen van der Horst, Coen Smit, Giovanni Lavanna
  • Ontwikkelaar: OntwerpJeWoning
  • Aannemer: Vink Bouw
  • Beton constructie: Bruil
  • Oplevering: 2016


© Peter Cuypers 



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel