Artikel

Giga blikvanger met huid van dakpannen

In Leeuwarden is vlak voor de opening van de manifestatie Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa het derde Van der Valk Hotel geopend.

Gelegen op een markante plek aan verkeersknooppunt Werpsterhoek ten zuiden van de stad, refereert het gebouw door de bijzondere kapvorm aan het idioom van de boerderijen in het omliggende Friese platteland.

Eerste Friese hotel met BREEAM Excellent certificaat 

In het oog springen de dak- en gevelbekleding van het nieuwe hotel: kap- en kopgevel kregen een bijzonder accent met een bekleding van rode dakpannen. In totaal zijn 60.000 vlakke keramische dakpannen (Signy-Finnez Naturel van producent Monier (BMI Group)), verwerkt; elke pan afzonderlijk geschroefd. De huid van dakpannen is niet alleen esthetisch fraai: zedraagt ook bij aan de hoge duurzaamheidsambities. Het gebouw voldoet aan BREEAM Excellent; het eerste hotel in Friesland met dit certificaat. 

IJzersterk bouwteam 

Lex Beck, salesmanager oost van BMI Group en nauw betrokken bij de nieuwbouw van het Van der Valk Hotel in Leeuwarden, noemt het project een schoolvoorbeeld van succesvol samenwerken. “Met bouwbedrijf Hunebouw en dakdekkersbedrijf Dak Totaal Noord uit Kootstertille vormde BMI Group een ijzersterke combinatie. Complexe projecten zoals in Leeuwarden, onder andere met die ononderbroken overgang van gevels naar daken, en dat uitgevoerd in dakpannen, lukt alleen als je in bouwteam open en transparant met elkaar aan tafel zit. Wij hebben in het team onze kennis ingebracht, de detaillering uitgewerkt en een uitvoeringsplan gemaakt – met als doel om de aannemer en het dakdekkersbedrijf zoveel mogelijk te ontzorgen.  En daar zijn we in geslaagd.”

Duurzame mega-blikvanger 

Het nieuwe Van der Valk Hotel is een van de duurzaamste hotels van Nederland. Eén van de manieren waarop het hotel haar duurzaamheid waarborgt, is door warmte op te vangen uit de restaurants, de zalen en de keuken (geen gas, maar elektrisch) en deze te hergebruiken. Op deze manier wint het hotel 95% van de warmte terug. Een belangrijke stap om te scoren in duurzaamheid is ook het materiaalgebruik. Architectenbureau van den Hoeven B.V. koos voor keramische dakpannen.” Lex Bek: “Van der Valk brengt met de dakpannen van BMI Group duurzaamheidsambities in praktijk, zonder afbreuk te doen aan de esthetische uitstraling. De hotelgroep heeft er een mega-blikvanger bij gekregen.” 


Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus 2018. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek

Deel dit artikel