Nieuws

Beton wint het van hout bij beschoeiing

Plaatsing wordt steeds vaker in combinatie met onderhoud aanbesteed. Hierdoor staat betonbeschoeiing steeds meer in de belangstelling. Beton blijkt steeds vaker boven hout verkozen te worden. Hierop doet Filamat uit Ede een onderzoek naar de circulariteit van betonbeschoeiing en introduceert het bedrijf haar recyclebare betonbeschoeiing.

De vervangingstermijn is een van de redenen waarom beton steeds vaker de voorkeur krijgt boven hout. Zo moet houten beschoeiing doorgaans al na ongeveer 10 tot 15 jaar vervangen worden, terwijl beton een levensduur van meer dan vijftig jaar heeft.

Filamat heeft glasvezelversterkt beton ontwikkeld: ““Het materiaal is ijzersterk”, aldus Filamat-directeur Gijs Jansen. “Door middel van glasvezelversterkte schoeidelen en palen gaan beschoeiingen zeer lang mee. Als projecten uiteindelijk wel vervangen worden, zorgen wij dat we de oude delen ophalen. We starten in 2019 in ons lab een onderzoek naar de circulariteit. We verwachten binnen enkele maanden een methode gereed te hebben die de vezels scheidt van het beton zodat we vervolgens met zeer fijne korrels weer nieuwe schoeidelen produceren.”

Mens- en diervriendelijk

Het product bestaat volledig uit zand, cement en glasvezel en heeft daardoor geen negatieve invloed op mens en dier. Verder zijn er geen schadelijke stoffen in het product verwerkt en is het volledig recyclebaar.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven