Nieuws

Hergebruik beton bestratingsmateriaal

Gemeente Breda gaat 100 procent van het beton uit oud bestratingsmateriaal hergebruiken. Op vrijdag 29 april ondertekenden wethouder Boaz Adank van de Gemeente Breda en vertegenwoordigers van negen bedrijven uit de grond- wegen en waterbouw een convenant voor een duurzame betonketen. In het convenant staan CO2-reductie en het hergebruik van grondstoffen centraal.

Wethouder Boaz Adank: “Jaarlijks bestraten we in Breda een oppervlakte van meer dan 115.000 vierkante meter, dat zijn bijna 17 voetbalvelden. Ik ben ervan overtuigd dat dit een stuk duurzamer kan. Door zo min mogelijk afval te creëren en grondstoffen te hergebruiken. Ik ben trots op de aannemers, recyclingbedrijven en betonleveranciers die zich achter dit idee hebben geschaard. Dankzij hun drive en betrokkenheid zetten we weer een belangrijke stap richting een duurzame stad.”

 

Ivo Grevel van Struyk Verwo Infra: “Als bedrijven vinden wij het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een duurzame en circulaire economie. Niet alleen door er over praten, maar juist door het gewoon te doen. We waren er al langer op voorbereid, maar dankzij het convenant met de gemeente kunnen we nu écht aan de slag.”

 

De betrokken marktpartijen gaan met elkaar samenwerken in een community. Zij delen kennis, ervaringen en innovaties om de betonketen in Breda verder te verduurzamen. Doel is om 100% van het beton uit bestratingsmateriaal te hergebruiken in de betonketen en de CO2-uitstoot met 30% te verlagen ten opzichte van de wereldwijde afspraken uit het Kyoto-verdrag.

Deel dit artikel