Nieuws

Organica Hyparbolica mogelijk met fabric formwork

Vijf studenten van de TU Eindhoven van de studierichting Structural Design hebben bij Geelen Beton met behulp van fabric formwork (een textiele mal) een bijzondere betonnen vorm gecreëerd, de ‘Organica Hyparbolica’.

Het element heeft een puur esthetische functie. Het is een van de twee ontwerpen gemaakt door studenten van TU Eindhoven.


Het project is van start gegaan met het maken van schetsen. De vijf studenten hebben alleen een ontwerp gemaakt. De sterkste punten uit deze schetsen zijn vertaald naar een ontwerp: een hyperbolische kolom die een hyparschaal ondersteunt. In zowel de hyperbolische kolom als de hyparschaal zijn openingen opgenomen. De openingen zijn gemaakt door twee lagen textiel, waartussen beton is gestort, tegen elkaar te klemmen. Dit is gedaan met multiplex plaatjes. Door het klemmen met de multiplex plaatjes is tevens de doorsnede van het beton gereduceerd. Dit leidt tot gewichtsafname en een slanker element.  Het totale gewicht van het element bedraagt inclusief bodemplaat ongeveer zeven ton. In de bodemplaat zijn voorzieningen opgenomen zodat het element per heftruck verplaatsbaar is. 


Staalvezelwapening
Het element is gewapend met staalvezelwapening. In de verhouding 35 kg/m3 is in het zelfverdichtend C50/60 beton de Dramix® 5D vezel toegevoegd. Door het toevoegen van deze vezel krijgt het beton een nascheurtreksterkte. Tevens kunnen relatief kleine momenten opgenomen worden. Dit was bij het ontwerp noodzakelijk aangezien er trek ontstaat in de constructie. De staalvezels zijn thermisch verzinkt zodat roestvorming van de vezels aan de oppervlakte van het element is uitgesloten. Het toevoegen van traditionele wapening was niet mogelijk door het complexe vorm van het element. Traditionele wapening is alleen toegepast op de plek van de stortnaad.


Het element is gestort in PVC gecoat polyester. Dit materiaal heeft een hoge treksterkte en een relatief laag smeltpunt. Hierdoor is het goed lasbaar. Dit was noodzakelijk omdat het fabric formwork uit verschillende snijpatronen is samengesteld. Deze snijpatronen zijn aan elkaar gelast met een hete luchtpistool.

 

Fabric formwork
Bij fabric formwork moet worden uitgegaan van een compleet andere ontwerpfilosofie dan bij traditionele bekistingen. Het gedrag van de bekisting tijdens het storten moet worden meegenomen in het ontwerp. Vervormingen van het textiel door de stortdruk beïnvloeden het uiteindelijke ontwerp. Dit kan enigszins worden ondervangen door het textiel voor te spannen. In het ontwerp moet een evenwicht worden gezocht zodat de gewenste interactie tussen vloeibaar beton en textiele mal ontstaat. Dit vereist een integraal ontwerpproces. Eerst een constructie ontwerpen en dan de textiele mal is in fabric formwork amper uitvoerbaar.

 

De invloed van het vloeibaar beton op de textiele mal hoeft niet als negatief gezien te worden. De zwaartekracht kan positief gebruikt worden zodat een constructie ontstaat waarbij beton aanwezig is daar waar de grootste belasting zich manifesteert. Er vindt een interactie plaatst tussen het textiel, de zwaartekracht en het vloeibaar beton. Het vloeibare beton veroorzaakt vervormingen in het textiel die kunnen leiden tot constructieve efficiëntie. Constructieve efficiëntie wordt bereikt doordat buigende moment worden gereduceerd. Er ontstaat een samenspel tussen het natuurlijk krachtenspel in de constructie en het fabric formwork.

 

Informatie over het andere ontwerp en het tot stand komen van het ontwerp is te vinden op de website van Geelen Beton

De vijf studenten die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp: 

Lia de Mooij
Gido Dielemans
Tom Godthelp
Robbert de Smet
Pavlo Kuzin

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven