Nieuws

Inclusief spelen in Amsterdam

In onze hoofdstad zijn wel 1700 speelplekken in de openbare ruimte. Toegankelijkheid staat daarbij hoog in het vaandel.

Het uitgangspunt van gemeente Amsterdam is: de openbare ruimte is toegankelijk voor iedereen. Een toegankelijke speelplek is speelplek is goed toegankelijk met rolstoelen, rollators en kinderwagens. Zo beschikt een toegankelijke speelplek bijvoorbeeld over verharde paden en speelondergronden met rubbertegels. Op deze manier kan een ieder zelfstandig in de speeltuin komen. Ook is het wenselijk als er een bankje aanwezig is, of een picknickbankje waarbij een rolstoeler kan aanschuiven. 


Naast de ruimte om de speeltoestellen heen, moeten de speeltoestellen zelf natuurlijk ook te gebruiken zijn voor kinderen met een fysieke beperking. Soms gaat het om het aanpassen van kleine dingen bij traditionele speeltoestellen. Meestal vallen deze aanpassingen in eerste instantie niet eens op. Denk bijvoorbeeld aan een vogelnestschommel, waarin iedereen kan schommelen. Of een toegankelijke glijbaan met brede treden en een lang horizontaal uitglijgedeelte. 


Op een aantal speelplaatsen is extra veel aandacht besteed aan toegankelijkheid. Aanpassingen om de toegankelijkheid te verbeteren, worden verder uitgevoerd op het moment dat een speeltuin opnieuw ingericht wordt, als we een speeltoestel vervangen of wanneer groot onderhoud plaatsvindt.


Toegankelijke speelplekken in Amsterdam zijn overzichtelijk gemaakt op deze kaartDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel