Nieuws

Dagen van de architectuur 2017

In het weekend van 16,17 en 18 juni* is de Dag van de Architectuur. Thema dit jaar ‘Meet today’s architecture’. Bezoekers kunnen kiezen uit een uitgebreid programma van lezingen, debatten, rondleidingen, tentoonstellingen en excursies. Daarnaast zijn veel gebouwen opengesteld voor het publiek. *Den Haag 20 mei, Groningen 23 en 24 juni en in Veenendaal op 8 en 9 september.

De Dag van de Architectuur toont iconische gebouwen en wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving in de steden, dorpen en regio’s. Architectuur en stedenbouw spelen een belangrijke rol in de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken. Denk hierbij aan democratisering en participatie, de verduurzaming van stad en samenleving en een gezonde verstedelijking.

Den Haag (20 mei 2017)

Den Haag, in tegenstelling tot de landelijke ‘Dag’ heeft Den Haag een afwijkende datum. De stad organiseert onder andere een fietsexcursie langs Penthouses en pakhuizen in de Scheveningen Haven. Toen Archipelontwerpers het eerste penthouse boven op een pakhuis in Scheveningen haven ontwierp, werd hen vaak gevraagd welke ‘halvegare’ nu in deze desolate vissershaven zou willen wonen. Nu, twee decennia later, is de haven een van de meest gewilde woonlocaties van Den Haag en heeft Archipelontwerpers net Het Kaviaarhuis opgeleverd en samen met de Architektenkombinatie Bos Hofman recentelijk De Havenmeester. Archipelontwerpers heeft aan 26 projecten in de haven van Scheveningen gewerkt. Opdrachten voor verschillende opdrachtgevers, met verschillende prioriteiten, ambities en budgetten. Tien projecten zijn uitgevoerd. In één van deze projecten zit het bureau. De Havenmeester en het Kaviaarhuis refereren aan de eerder gerealiseerde projecten Nautilus, IJsvis en Harbor View.

Topzeilcentrum

In het kader van bijzondere gebouwen is er een rondleiding door het Nationaal Topzeilcentrum. Het centrum is een door NOC*NSF officieel aangewezen Nationaal Topsport Centrum. De locatie voldoet aan alle eisen om topsporters een ideale trainingslocatie te bieden, waar trainen, studeren en wonen goed gecombineerd kunnen worden. Om een goed functionerend gebouw te maken voor de zeilers en hun boten, is vanaf de eerste schetsen overleg geweest tussen de architecten Tonko Leemhuis van NwA architecten BNA en Filip Mens van Architectenbureau Filip Mens en de eindgebruikers.

Logement van Amsterdam

Recht tegenover het bekende hoofdgebouw, aan de overkant van het Plein, ligt het Logement van Amsterdam, gebouwd in 1737. Dit gebouw geeft toegang tot een minder bekend maar minstens zo interessant deel van de Tweede Kamer. Tijdens deze rondleiding bezoek je onder andere de bijzondere Enquêtezaal, bekend van de parlementaire ondervragingen, ontworpen door Architecten Forum. Ook bezoek je het Depotgebouw, met zijn imposante gietijzeren archiefstellingen.

Ook zijn er rondleidingen door De Resident, ministerie van VWS en SZW; het ministerie van BZK, ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financiën. Kijk voor meer informatie op dvda-denhaag.nl

Amsterdam

Op zondag 18 juni vindt de Dag van de Architectuur Amsterdam plaats. Dit jaar strijkt het evenement neer in het Amstelkwartier: een gebied volop in ontwikkeling. Op de dag worden bezoekers rondgeleid door architecten, stedenbouwen en ontwerpers en ontdekken zo de visies achter bouwwerken en het gebied. Voor de ‘Dag’ is de organisatie op zoek naar bewoners, architecten, bouwers en gebruikers die bereid zijn om hun deuren voor het publiek te openen op zondag 18 juni. De Dag van de Architectuur verzorgt de volledige organisatie en logistiek. Hiermee wil de organisatie de nieuwe wijk, het Amstelkwartier laten zien.

Assen

Op zondag 18 juni organiseert het Architectuurpodium Assen in samenwerking met SMAHK een paneldiscussie over recente nieuwbouwprojecten, de binnenstadsvisie van Assen en kunst in de openbare ruimte. Medewerkenden, onder meer: 12Wat Architecten, Walter Stoop, Tino Hoven, beeldend kunstenaar Tobi van Ringen, erfgoeddeskundige Karin Walsweer.
Aanvang: 15.00 uur

Rotterdam

De havenstad zet tijdens de Dag van de Architectuur bijzondere en invloedrijke gebouwen open die op andere dagen niet toegankelijk zijn. Dit jaar wordt de architectuur van twee voormalige havengebieden ontsloten: het Maritiem District en de Wilhelminapier. Naast deze activiteiten zijn er architectuurboottochten en een cultureel programma met specials in gebouwen.

Eindhoven

In Eindhoven wordt op 17 juni de ‘Staalkaart Wonen’ in het Architectuurcentrum gelanceerd. Op deze kaart fietsroutes langs nieuwe en opmerkelijke woonarchitectuur. Ook zijn er op uiteenlopende tijdstippen deskundige rondleidingen door nieuwe woongebouwen, waaronder The Student Hotel door Cie. Space-S door Inbo en Urhahn, de woonwijk Meerhoven en de TU/e campus. Meer informatie op de site van het architectuurcentrum Eindhoven.

Utrecht

In Utrecht dit jaar aandacht voor actuele gebiedsontwikkelingen in de stad, zoals het Werkspoorkwartier, Utrecht Sciene Park en het Stationsgebied. Het hele programma staat binnenkort op de site architectuurcentrum aorta. Op vrijdagavond is de tweede Dag-van-de-Architectuur-editie van Pecha Kucha Night Utrecht. Op zaterdag open huizen met rondleidingen, lezingen, presentaties, exposities en afsluitend een Secret Cinema: een geheime film op een geheime locatie. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur.nl.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven