Nieuws

Nieuwbouwprognoses positiever volgens Buildsight

Ondanks de nodige belemmeringen blijft het goede nieuws over de nieuwbouwproductie in Nederland zich opstapelen. Ook marktonderzoeksbureau Buildsight schat in dat het beter gaat dan eerder verwacht en verhoogt de nieuwbouwprognoses.

Naast het verder toegenomen vertrouwen onder de Nederlandse bouwondernemers is een verdere groei van de vergunningverlening de reden voor de optimistischere nieuwbouwprognoses van Buildsight. Zowel voor de woningbouw als voor de utiliteitsbouw werd in het eerste kwartaal voor een hogere bouwsom aan verleende nieuwbouwvergunningen geregistreerd dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er voor een totale bouwsom van bijna 3 miljard euro aan nieuwbouwvergunningen toegekend in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is 45 procent meer dan een jaar eerder. Het betrof iets meer dan 2 miljard euro aan woningbouwvergunningen. Deze toename is groter dan verwacht en leidt dit jaar tot een hogere nieuwbouwproductie dan eerder voorzien.

 

Belemmeringen
Bovendien zijn er in het eerste kwartaal ook meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan een jaar eerder. Dit betekent dat ondanks een dip in de vergunningverlening voor nieuw te bouwen woningen in de eerste helft van vorig jaar, de woningnieuwbouwproductie zich dit jaar toch zou kunnen handhaven op het niveau van 2016. Niet alleen een gebrek aan bouwvergunningen belemmert de verdere groei van de woningbouwproductie. Michel van Eekert van Buildsight: “Op termijn lopen de personeelstekorten en het gebrek aan bouwrijpe locaties alleen maar verder op”. Buildsight verwacht daarom dat de groei van de woningbouwproductie zal vertragen en tot 2020 niet boven de 60.000 woningen uit zal komen. Hoewel verschillende partijen daar om vragen, is het is de vraag of de nog te vormen regering deze groei kan verhogen.

 

Utiliteitsbouw
Omdat de vergunningverlening voor de utiliteitsbouw in het eerste kwartaal van dit jaar harder is gestegen dan verwacht, konden ook de verwachtingen voor dit bouwsegment naar boven worden bijgesteld. Vooral de bouw van nieuwe, omvangrijke distributiecentra neemt een vlucht. Ook is er weer meer behoefte aan kleinschaligere bedrijfsruimte, omdat de industrie en de bouwsector door de bloeiende economie op zoek zijn naar uitbreiding. Door de positieve verwachtingen voor de Nederlandse economie zal de groei van de utiliteitsbouwproductie zich voortzetten, hoewel dat niet geldt voor alle segmenten. De stallenbouw blijft de komende jaren bijvoorbeeld krimpen als gevolg van lastige omstandigheden binnen de veehouderij.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven