Nieuws

Manieren om beton duurzaam te beschermen

Beton is wereldwijd het meest gebruikte materiaal in de bouw. Gebouwen, bruggen, wegen, windmolens en talloze andere bouwwerken en constructies zijn vervaardigd van beton. Daarmee vormt het materiaal letterlijk een belangrijk fundament van onze leefwereld.

Tegelijkertijd is het een materiaal dat de nodige uitdagingen kent. Wanneer een betonnen oppervlak wordt blootgesteld aan lucht, water of andere vloeistoffen, heeft dat effect op het materiaal. Het kan gevolgen hebben voor de uitstraling van het oppervlak en daarmee de beleving van de gebruiker. Het heeft ook gevolgen voor het comfort en de veiligheid van de gebruiker. Er zijn talloze manieren waarop je beton kunt beschermen. We zetten er een aantal voor u op een rijtje.

Kitverwerking

Om scheurvorming te voorkomen, zijn grote betonnen constructies voorzien van dilataties. Zulke dilatatievoegen vangen de bewegingen en krachten op en voorkomen dat de spanning in de constructie te groot wordt. Om inwatering te voorkomen bij die dilataties, worden deze afgedicht door middel van kit met elastische en vochtwerende eigenschappen. De dilatatievoegen variëren in breedte en diepte, afhankelijk van de grootte van de elementen en de te verwachten krimp of uitzetting door temperatuurschommelingen.

Epoxy en PU-coating

Eén van de grootste vijanden van beton is water, aangezien door water corrosie kan ontstaan in het wapeningsstaal. Het is dan ook zaak dat beton goed beschermd wordt tegen de effecten van water. Epoxy is vloeistofdicht en daarom ideaal om aan te brengen als beschermer voor beton. Naast waterdicht beschermt epoxy ook goed tegen chemicaliën en hecht deze hars uitzonderlijk goed. 


Een vergelijkbaar product is polyurethaan (PU). PU is een copolymeer dat bestaat uit twee segmenten; een hard en een zacht segment. De twee segmenten zorgen ervoor dat PU tegelijkertijd buigzaam en toch sterk en slijtvast kan zijn. 

PMMA

Polymethylmethacrylaat, oftewel PMMA-hars, zijn hoogwaardige en snel reactieve acrylaten die in de chemische samenstelling verscheidene monomeren bevatten. Door deze samenstelling is het product vloeibaar tijdens applicatie en kan het daardoor in allerlei vormen, naadloos aangebracht worden. Dit maakt het een ideaal product voor betonoppervlakken die niet vlak zijn. De gegoten kwaliteit is weerbestendig en duurzaam. 

Kathodische bescherming

Een andere manier om het effect van corrosie tegen te gaan is door beton kathodisch te beschermen. Dit is de toevoer van gelijkstroom aan metalen voorwerpen die in contact staan met water. Het is mogelijk om de potentiaal van het object te verschuiven, door de stroom te sturen. Hiermee wordt corrosie onderdrukt. 


Meer weten over betonbescherming of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven