Nieuws

Worden betonoppervlakken lichter qua kleur?

Graag nodigen wij u uit voor onze inlooplezing op de Betondag, 20 november 2014. Locatie: De Doelen in Rotterdam, Eduard Flipsezaal. Tijd: 12:00 uur. Spreker: Dr. Peter Weber, Head Department Research & Development. Onderwerp: Het lichter worden van betonoppervlakken (fading concrete block surfaces)


Samenvatting

In zijn presentatie gaat dr. Peter Weber in op de vraag hoe het kan, dat vooral donker gekleurd beton in de loop van de tijd lichter lijkt te worden. Metaaloxidepigmenten zoals de Bayferrox® pigmenten hechten zeer sterk aan beton, omdat er sprake is van een elektrostatische interactie tussen het pigment en de cementnaalden. Toch lijken vooral donkergekleurde objecten in de loop van de tijd te vervagen, lichter te worden. Maar dat lichter worden ligt niet aan de pigmenten, maar wordt veroorzaakt door één of meer van de volgende redenen:

  • Het slijten van de bovenlaag en het meer zichtbaar worden van de kleuren van de gebruikte grondstoffen. 
  • Aantasting van het betonoppervlak door kalkuitbloei of vervuiling.
  • Het gebruik van roetpigmenten of organische pigmenten, die niet elektrostatisch worden gebonden.
  • Verdergaande hydratatie van het cement, waardoor meer cementnaalden worden gevormd op het betonoppervlak met als gevolg meer verstrooiing van licht.
  • Een ongewenste interactie tussen het zwarte ijzeroxide en het gebruikte PCE. 


Volg de lezing en bezoek ons op stand nr. 129. Wij staan natuurlijk ook klaar om info & advies te geven over pigmenten in uw product, en doseeroplossingen.

Deel dit artikel