Nieuws

Zo gaan glas en beton wèl samen

De een vindt ze oubollig, de ander sjiek: glasblokken. Perfect als lichtdoorlatende afscheiding of als onderdeel van een vloerelement. Henry Pompen van Glabo techniek verwerkt de blokken in een prefab betonnen frame. Hij werkt in opdracht van grote en kleine klanten. “Van grote aannemer tot particulier: ik lever wat me gevraagd wordt. Dat kan variëren van elementjes met vier tot zes blokken, tot een element met driehonderd blokken.”

Twee jaar is hij nu bezig met zijn eigen bedrijf. Daarvoor heeft hij jaren ervaring opgedaan bij Bouwmag BV, dat failliet ging. “Twee jaar geleden zijn we het avontuur aangegaan, mijn vrouw en ik. Zoiets doe je samen. Daarom springen en zij en de kinderen ook wel eens bij als het druk is. Door de glasblokken in de mal te leggen of ze af te plakken.”


Arbeidsintensief

Het maken van de producten met glasblokken is best arbeidsintensief. Veel gebeurt met de hand, zoals het plaatsen van de glasblokken in de mal. Het heeft wellicht ook te maken met de grootte van het bedrijf. “In principe heb ik een eenmanszaak. Pas als het te druk wordt, huur ik tijdelijk mensen in. Op zich loopt het bedrijf best aardig, maar de continuïteit mag nog beter. Nu zijn er weken dat ik het heel druk heb en het volgende moment is er weinig te doen. Die tijd benut ik onder meer voor het werven en bezoeken van klanten.”


Niet samen

Dankzij zijn ervaring heeft hij het maakproces volledig in de vingers. Glas en beton, dat gaat namelijk niet noodzakelijkerwijs samen. “Bij beton heb je te maken met krimp. Vooral als het beton te stijf is, kan dat voor proberen zorgen met het glas. Heb je bijvoorbeeld een wandelement met daarin glasblokken in een betonnen frame waar de hele middag de zon op schijnt, dan gaat het glas uitzetten. Het beton moet dan niet te stijf zijn, anders gaat je glas kapot.”


Lichtgewicht mortel

“Samen met Beamix heb ik een lichtgewicht mortel ontwikkeld, daar gaat het goed mee. Bij deze mortel heb je minder last van krimp, en dus gaat er geen glas kapot. Ondanks dat het een redelijk lage sterkte beton is, kun je er toch goed mee uit de voeten. We maken alleen dingen die constructief in orde zijn.”


Divers
De toepassing van de glasblokken is zeer divers. “Zo heb ik vloerelementen geleverd voor de perrons van Station Leiden Centraal. Ook zijn net een aantal elementen geleverd aan het Imperial College In Londen. Daar wordt het voormalige Olympische dorp omgevormd naar een woonwijk. Als de elementen de architect bevallen, dan worden dat er misschien wel honderd.” In Emmeloord leverde het bedrijf wandelementen voor twee bijzondere sanitair gebouwen, met naast glasblokken tevens kleurrijke tegels. Ook in het oog springend zijn de gebogen elementen in de glazen kolommen van de Solaris Eclips.


Potentie

Waar de één glasblokken oubollig vindt, ziet een ander de potentie van het materiaal. “Ik vind de toepassing in vloeren bijvoorbeeld juist sjiek. Andere voordelen zijn de sterkte van het materiaal en het vraagt feitelijk geen onderhoud. Na het plaatsen hoef je er dus niet meer naar om te kijken.” Meer informatie: www.glabotechniek.nl.
 

Dit artikel is ook verschenen in het B:ton magazine van november. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Geplaatst door

Trending