Nieuws

Buigbaar beton

In samenwerking met Pieters Bouwtechniek ontwikkelde Hi-Con een techniek waarmee je beton kunt buigen. Deze techniek Hi-Con cold bending maakt het mogelijk om een slanke en getoogde brug te ontwerpen voor een betaalbare prijs.

Kenmerkend voor een Hi-Con brug is het slanke brugdek. Cold bending is toepasbaar voor brugdekken met een dikte van 60-85 mm. De boogstraal is variabel, dus de klant zit niet meer vast aan één straal uit een standaard systeem van de fabrikant. Daarmee kan de klant kiezen voor de meest optimale doorvaarhoogte.

De gebogen plaat kan eventueel voorzien worden van ribben voor grotere overspanningen, of bijvoorbeeld op stalen liggers worden gelegd bij renovaties. Tot slot kan de deklaag zowel in kleur als in structuur worden gekozen.

Over de techniek
Na twee jaar intensief voorbereiden en testen, is het gelukt om nóg meer waarde voor de klant uit het CRC i2® mengsel te halen. De techniek maakt het mogelijk om high performance beton elementen in eenvoudige mallen te storten en daarna in een gecontroleerd proces door middel van belasting te buigen tot de gewenste boogvorm. Een geringe straal is al binnen enkele uren te bereiken. De gebogen constructie is uitgebreid beproefd in samenwerking met de TU Delft. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Geplaatst door

Trending