Nieuws

Flevoland beheert wegen en waterwegen met asset management

Jarenlang was het beheer en onderhoud van de provinciale wegen en vaarwegen een overzichtelijke klus. Die kon worden gedaan met relatief simpele middelen en een vrij kleine club mensen. De wegen die de provincie bij haar oprichting in 1986 van de rijksdienst kreeg overgedragen lagen er pico bello bij. Maar ook (vaar)wegen van hoge kwaliteit zijn een keer toe aan vervanging.

De provincie Flevoland wil het beheer van wegen en vaarwegen een forse impuls geven zonder daarbij de organisatie structureel te hoeven uitbreiden. Asset Management biedt daarom uitkomst. De provincie maakt gebruik van het systeem iASSET. Gedeputeerde Jaap Lodders van Infrastructuur schetst het belang van die stap: “Wij hoefden in vergelijking met anderen altijd weinig aan beheer te doen. Maar nu het wel opportuun is, denk ik dat we meteen in de kop van de eredivisie staan. We hebben de afgelopen jaren goed in de keuken gekeken bij andere overheden en met die informatie zijn we een beheerprogramma gaan maken dat past bij Flevoland. Met als resultaat dat we afgeschreven wegen op tijd vervangen en waar nodig meteen opwaarderen om te investeren in de bereikbaarheid van Flevoland.”


Het nieuwe assetmanagementsysteem dat in juli in gebruik is genomen gaat Flevoland aanzienlijk meer geld opleveren dan wat het systeem heeft gekost, zo is de overtuiging van alle betrokkenen. Projectleider Peter Noordijk was verantwoordelijk voor de implementatie van assetmanagement bij de provincie. “Belangrijker dan het bouwen van een systeem, is eigenlijk dat je weet wat je hebt, wat het waard is en hoe lang het nog meegaat. Ik denk dat we de grootste slag hebben gemaakt doordat we al onze assets, van bermpaaltjes tot sluisinstallaties, in twee jaar tijd aan diepgaande inspecties hebben onderworpen. Met die basis konden we een weloverwogen keus maken voor een leverancier van software om al die informatie op een intelligente manier te beheren.”Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel