Nieuws

BAM test Microsoft HoloLens

BAM Bouw en Techniek en het BIM Center van BAM Advies & Engineering zijn bezig met het testen van de Microsoft HoloLens op de bouwplaats van gebouw Trappenburch in Utrecht, een duurzame herontwikkeling van BAM voor PingProperties.

BAM testte eerder al Google Glass voor toepassing in de bouw. De HoloLens van Microsoft gaat een stap verder. Deze digitale bril stelt gebruikers in staat om hologrammen te projecteren in de bestaande omgeving. Deze tweede generatie ‘wearables’ opent de weg voor het BIM Center van BAM om veranderende informatiebehoeftes op de bouwplaats in te vullen.

Monteren

Robin van Esch, Projectleider VR/AR, bij BAM: “Met BIM (Building Information Modeling) verandert het bouwen steeds meer naar monteren. Hiermee is ook de vraag naar informatie van de bouwplaats en onze klanten veranderd. De traditionele bouwtekening wordt steeds meer vervangen door een (digitale) montagehandleiding, waarin stap voor stap de taken zijn uitgewerkt. En daarvoor lenen de wearables zich uitstekend. Stap-voor-stap instructies afgeleid van het 3D-gebouwmodel zie je op de wearables. Je hoeft geen 2D-tekeningen meer te raadplegen.”

Informatie ‘on the job’

Van Esch: “Werken met de HoloLens levert een enorme tijdswinst op want je hebt alle noodzakelijke informatie ‘on the job’. Geen gezoek in tekenarchieven, niet terug naar je bureau. De instructies zijn zeer precies en op maat. Het is werken zoals je gewend bent met producten van IKEA of Lego.” De HoloLens biedt allerlei mogelijkheden om bouwplaatsmedewerkers op het juiste moment van de juiste informatie te voorzien, zoals montage-instructies en veiligheidsinstructies op risicovolle plaatsen. Ook coaching in de uitvoering is een optie. “Een collega of coach op een geheel andere locatie die hetzelfde hologram heeft als de drager van de HoloLens, kan zijn instructies nog extra ondersteunen met video- of virtuele beelden. De foutkans en bijbehorende faalkosten kunnen zo aanzienlijk worden gereduceerd.

Obstakels

Het BIM Center van BAM is ambitieus, maar verwacht niet de Microsoft HoloLens morgen al op alle bouwplaatsen te zullen tegenkomen. Daarvoor zitten er nog te veel obstakels in het systeem. Van Esch noemt onder andere de draagbaarheid. “Een bouwhelm combineert niet echt lekker met de wearable. Bovendien is de batterijduur nog beperkt. Net als de rekencapaciteit. Dat laatste betekent onder andere dat je niet het volledige BIM model van een gebouw in de HoloLens kunt stoppen. Je moet het in brokken opsplitsen – dan lukt het.”

Onderhoud en beheer van gebouwen

Desondanks is het belangrijk om nu te testen en de mogelijkheden voor de nabije toekomst te ontdekken. Want de voordelen zijn evident, zegt Van Esch. Onder andere in onderhoud en beheer ziet hij heel veel mogelijkheden: “BAM is op dit moment bezig met het testen van de HoloLens voor facilitymanagementdoeleinden. En ook in het (voor)ontwerp zie ik heel veel potentie. Voor een potentiële locatie in een weiland waar je een nieuwe woonwijk wilt ontwikkelen: je maakt een hologram van je ontwerp en je loopt als het ware door de nieuwe wijk. Prachtig!”

 

Meer informatie: www.smartglasseskopen.com/hololens

 

Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus 2017. De Innovatiecatalogus  is te downloaden in onze bibliotheek .


Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met onze klantenservice via: klantenservice@acquirepublishing.nlDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel