Nieuws

Parkeergarage Katwijk is Beste Gebouw van het Jaar 2016

De ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee door Royal HaskoningDHV heeft de prijs Beste Gebouw van het Jaar 2016 van BNA gewonnen. Het kustwerk sleepte zowel de prijs zelf als de publieksprijs in de wacht doordat het op ‘krachtige wijze het dorp met de zee verbindt’.

Juryvoorzitter Hanneke Groenteman: “De parkeergarage is grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust.”


“Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen – over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos. De jury ziet in dit project het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines.”

 

Nominaties en juryrappport

Naast de parkeergarage werden ook Tennisclub IJburg (MVRDV), McDonald’s Coolsingel 44 (mei architects and planners), Kerkje Klein Wetsinge (Jelle de Jong architekten), De Hallen Amsterdam (Architectenbureau J. van Stigt), Noorderparkbad (Architecten Cie.), KWR (architectenbureau cepezed) en Plus Ultra (Wiegerinck architectuur stedenbouw) genomineerd.


U kunt het juryrapport van de 2016-editie van de BNA prijs hier vinden. BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel