Nieuws

Abstracte beeldhouwkunst te zien bij Art Zuid

Van 19 mei tot en met 17 september is Art Zuid te zien: curator Rudi Fuchs presenteert 60 abstracte beelden van naoorlogse kunstenaars op de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas in Amsterdam Zuid. Daaronder bevindt zich 'Hangend Vlak' - een betonsculptuur van Ruud Kuijer.

'Hangend Vlak'  bestaat uit gestapelde onderdelen van beton. Het is acht meter hoog en weegt dertien ton. Juist vanwege het gewicht is de sculptuur begin mei in twee delen naar het plantsoen voor het Hilton Hotel vervoerd. Daar is het beeld de komende maanden te zien. Volgens kunstenaar Ruud Kuijer, die de sculptuur speciaal voor Art Zuid vervaardigde gaat het kunstwerk over zwaartekracht. En over hoe een vorm zich in een ruimte kan gedragen, door te staan, liggen, hangen of leunen.

Sexy
“De techniek van gieten met vloeibaar, zelfverdichtend beton is inmiddels echt hightech," zegt Kuijer in een interview met het NRC. "Tegenwoordig is beton haast sexy. De meest trendy cafés en modezaken hebben nu een bar of toonbank van beton.”


Themajaar
ARTZUID 2017 sluit aan bij het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design en laat de invloed van De Stijlbeweging op de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst zien. De kunstenaars zijn van verschillende generaties. Met deze beeldententoonstelling wil Fuchs Nederlandse abstracte beeldhouwers internationaal positioneren.

 

Kunstenaars
Deelnemende Nederlandse kunstenaars: Ad Dekkers; Joost Baljeu; Jan Maaskant; Gust Romijn; Carel Visser; André Volten; Theo Niermeijer; Shinkichi Tajiri; Cornelius Rogge; Klaas Gubbels; Auke de Vries; Lon Pennock; Piet Killaars; Ewerdt Hilgemann; Jeroen Henneman; Atelier van Lieshout; Sjoerd Buisman; Piet Tuytel; Ruud Kuijer; Hans van de Bovenkamp; Leo Vroegindeweij; Esther Tielemans; Krijn de Koning; Michael Jacklin; Saskia Noor van Imhoff; David Jablonowski. Meer informatie: www.artzuid.nl/

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven