Nieuws

Duurzame vervangende nieuwbouw

De Nederlandse woningvoorraad wordt steeds ouder. De rijtjeshuizen en flats die massaal uit de grond zijn gestampt in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 raken gedateerd en voldoen niet meer aan de moderne eisen van comfort, veiligheid en duurzaamheid, aldus het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB).

Honderdduizenden woningen zijn aan vervanging toe. Dankzij innovaties in de bouwindustrie kunnen verouderde huizen binnen zes weken worden vervangen door nieuwe, duurzame woningen. Inmiddels zijn er projecten waarbij een nieuwe woning zelfs in één dag wordt gebouwd. Stelt u zich voor: u gaat op vakantie en als u terugkomt staat er een nieuwe woning voor u klaar met modern comfort en uitmuntende energieprestaties.


Saaie slaapwijken
Nederland is nooit af, steden en dorpen zijn nooit klaar, Nederland kan zoveel mooier en duurzamer! Wat dierbaar is houden we natuurlijk, geven we een nieuwe bestemming en knappen we op. Saaie slaapwijken kunnen we voortvarend herstructureren, vernieuwen en in korte tijd omvormen tot aantrekkelijke woonmilieus. Huurders en omwonenden staan elke keer weer versteld bij het tempo van de vervanging.


Duurt lang
Vervangende nieuwbouw komt natuurlijk al voor, met name vrijstaande woningen in het landelijke gebied worden na aankoop vervangen door een nieuwe woning. Corporaties vervangen ook oude woningen op grotere schaal, maar vaak duurt het lang voordat er nieuwe woningen staan.

 

Hogere versnelling
De Nederlandse bouwindustrie wil zich graag inzetten om Nederland in een hogere versnelling op te knappen en te verduurzamen. Het is onze ambitie om de vervangende nieuwbouw op te schalen en verder te verduurzamen om zo een bijdrage te leveren aan een aantrekkelijke leefomgeving. Deze ambitie is opgenomen in de brochure Vervangende Nieuwbouw

 

Industrieel bouwen
In de brochure worden uiteenlopende voorbeelden gegeven van deze nieuwe en snelle manier van klantgericht industrieel bouwen. Bewoners, corporatiedirecteuren, wethouders en omwonenden komen in de brochure aan het woord en vertellen over hun ervaringen met snelle vervangende nieuwbouw.

 

Voordelen
De korte bouwtijd levert tal van voordelen op: minder overlast voor omwonenden, betere arbeidsomstandigheden, een hogere bouwkwaliteit, minder afval en natuurlijk lagere kosten. Bij traditionele sloop-nieuwbouw is tijdelijke huisvesting vaak de grootste kostenpost voor corporaties.


Duurzame renovatie
Vervangende nieuwbouw kan samen met duurzame renovatie zorgen voor een versnelling en opschaling van de verduurzaming van Nederland. Het vervangen van oude energieonzuinige huizen prijkt daarom ook hoog op de nationale Bouwagenda die op 28 maart wordt gepresenteerd. Meer informatie: www.vervangendenieuwbouw.nl

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven