Nieuws

Herinnering aan miljoen kilo kaas in prefab beton

Het Kaaspakhuis aan de Wachtelstraat in Gouda worden bewoners in veel aspecten herinnerd aan de historie van het gebouw. Is het niet door de oude kaasplanken als gevelbetimmering te gebruiken, dan is het wel door de onderzijde van de prefab betonnen galerijen te voorzien van afdrukken van kazen.

Het Kaaspakhuis aan de Wachtelstraat in Gouda moet in alles afwijken van een normaal woonhuis, beloofde Mei Architecten de toekomstige eigenaren. In het voormalig Kaaspakhuis De Producent, sinds 2002 een Rijksmonument, worden 52 koopappartementen van 52 tot 175 m2 grootte en 500 vierkante meter aan commerciële ruimte gerealiseerd. In veel aspecten worden de bewoners herinnerd aan de historie van het gebouw. Is het niet door de oude kaasplanken als gevelbetimmering te gebruiken, dan is het wel door de onderzijde van de prefab betonnen galerijen te voorzien van afdrukken van kazen. “In drie formaten, de Edammer, de bekende Goudse kaas en de boeren Jumbo kaas. Een serieuze knipoog naar de één miljoen kilo kaas die voorheen in dit gebouw lag,” verklaart Robert Platje van Mei architecten.

 

Zesde gevel
Het is zeker niet alleen frivoliteit om de onderkant van de betonnen galerijplaten geproduceerd door Vebo te voorzien van een kaasmotief, voegt Robert Platje direct toe. “In onze filosofie is het dak de vijfde gevel van een gebouw en alles wat bewoners en kantoorgebruikers bijvoorbeeld aan de onderkant van een zichtconstructie kunnen zien noemen wij de zesde gevel. Dan kun je die natuurlijk puur functioneel houden, maar juist door het zicht van onderen wat de bewoners van de appartementen in het atrium van het getransformeerde kaaspakhuis hebben, hebben wij het prefab beton ook een esthetische kwaliteit gegeven. Dat verdient zo’n zesde gevel.”


40.000 stuks
Jarenlang was het gebouw van onder tot boven gevuld met houten planken waarop kazen lagen te rijpen, in hoogtijdagen wel 40.000 stuks. De zware exemplaren beneden, de kleine Edammertjes helemaal boven in de nok. Opdrachtgever voor de bouw van het kaaspakhuis was destijds de Coöperatieve Kaasproducentenvereniging. Aanvankelijk bestond die uit 33 boerenkaasmakers, maar dat groeide al snel uit tot een vereniging met honderden leden. Na de verhuizing van ‘de Producent’ naar een andere plek in Gouda, kwam het Kaaspakhuis in 2013 leeg te staan en werden plannen gesmeed om een nieuwe bestemming aan het Rijksmonument te geven: een woonfunctie. White House Development is daarbij opdrachtgever en Vergeer Bouw uit Reeuwijk realiseert de transformatie.


Licht en lucht
De bouw nadert zijn voltooiing: de bewoners kunnen medio dit jaar hun woningen betrekken. Dan hebben zij een moderne, comfortabele woning met een unieke sfeer, die je alleen in een oud pakhuis vindt. Zo zijn de deels houten en deels betonnen vloeren/plafonds en houten kapconstructies in het zicht gelaten. Het mooie voor de bewoners is ook dat het een vrij gesloten gebouw was, waar kazen in het donker lagen te rijpen, maar dat er toch toestemming is gegeven om op sommige plaatsen de gevel en dak van het Rijksmonument open te breken voor grotere ramen/schuifpuien, loggia’s en dakramen. Maar dan wel precies in lijn met de aanwezige kozijnen. Zo krijgen de woningen aan de buitengevel extra licht en lucht.

 

Dit is een deel van het artikel dat gepubliceerd is B:ton magazine nr. 1, 2017. Een exemplaar ontvangen? Stuur een mail naar nhe@bfbn.nl. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven