Nieuws

Tweede editie NCBOR groot succes: 'Samen maken we de stad'

Op donderdag 27 november 2014 organiseerde kennisplatform CROW in IJsseldelta Center in Zwolle de tweede editie van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte. Met circa 300 bezoekers was het congres zeer druk bezocht. Centraal thema was de transitie naar een maatschappelijke benadering van beheer van de openbare ruimte. De burger is aan zet. Burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer verwoordde dat thema in zijn opening: “Samen maken we de stad.”

De veranderingen die gaande zijn in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte zijn diepgaand en onomkeerbaar. Rob Luyk, adjunct-directeur van Binder Groenprojecten, zei het zo: “We leven niet meer in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperken.” Om daarin succesvol te opereren ligt de focus niet meer op organisaties, maar op het organiseren, aldus Luyk: “Van massaproductie tot maatwerk, van dehumanisering naar interactie."
 

Macht aan de burger

Keynote Steve Clare liet zien hoe die veranderingen in het Verenigd Koninkrijk zijn vertaald in succesvolle strategieën. Deze Deputy Chief Executive van het Britse bedrijf Locality, een kennisnetwerk en adviesbureau voor lokale bedrijven/organisaties en wijkverenigingen, hielp bij veel en vaak zeer succesvolle burgerprojecten in Engeland, zoals Coin Street en Heeley Millenium Park. Clare was duidelijk in zijn afwijzing van de politieke instituties. Vermolmde instellingen, niet meer van deze tijd en eerder een sta in de weg dan stimulerend.
 

Macht aan de burger en de ‘local communities’ was zijn stelling. Volgens Clare draait het bij burgerprojecten om vier principes: focus op behoeftes van de buurt/burgers, wees bereid diensten te herontwerpen, zoek samenwerking met de gemeenschap op en initieer partnerships tussen (lokale) dienstverleners. En: “Wees niet bang om te experimenteren. Bedenk dat organiseren ook leuk kan zijn, dus speel!”
 

Jan van Ginkel

Jan van Ginkel, gemeentesecretaris van Schiedam, sloot de dag af met een inspirerend betoog over de noodzaak te veranderen. In een amusant betoog met tal van tegelwijsheden benadrukte hij het belang om te blijven innoveren. Rust, inzakken, is geen optie. Dat kan niet, aldus Van Ginkel, want de samenleving verandert razendsnel en het gemeentelijk apparaat moet daarin mee. “Doen we dat niet, dan bestaan we over vijf jaar niet meer.” Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel