Nieuws

Tekort aan seniorenwoningen verwacht in 2020

Een meerderheid van Nederlandse gemeenten verwacht dat er in 2020 een tekort aan geschikte seniorenwoningen zal zijn. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Lokaal beleid seniorenhuisvesting’ van Ipso Facto in opdracht van seniorenorganisatie ANBO.

Het onderzoek werd gehouden onder 114 van de 390 Nederlandse gemeenten (29% respons) en is sinds 1998 met intervallen van vier jaar uitgevoerd. De resultaten zijn opvallend, zo geeft directeur-bestuur van ANBO Liane den Haan aan.
 

Weinig zicht

Zo weet 45% van de gemeenten niet hoeveel woningen in de gemeente nu al geschikt zijn voor senioren. “Dat bevestigt het beeld dat het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen in haar eindrapportage geeft: er moet meer structureel zicht zijn op gemeenteniveau over zorgvraag, het aantal geschikte woningen en over sociale veiligheid,” aldus Den Haan.


Ook hebben maar weinig deelnemende gemeenten (28%) zicht op de woningen die relatief eenvoudig aangepast kunnen worden voor mensen met een beperking. Het alternatief is dan woningaanpassing, waar veel senioren geen geld voor hebben.
 

Stijging in samenwerking

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten en woningcorporaties vaker beginnen samen te werken: in drie kwart van de gevallen zijn er prestatieafspraken gemaakt. Echter wordt er met zorgaanbieders of met andere gemeenten of projectontwikkelaars maar ‘door minder dan 20% van de gemeenten’ prestatieafspraken gemaakt. “Daar moet de cultuuromslag dus nog plaatsvinden om de behoefte aan zorg en wonen te kunnen voorzien.”


U leest meer over dit onderzoek op de
website van ANBO, of download direct het eindrapport.
 

Langer Zelfstandig Wonen

In de nieuwste editie van Stedebouw & Architectuur staan zorggebouwen, en specifiek Langer Zelfstandig Wonen, centraal. Onder meer in een artikel waarin we onderzoeken wat er nodig is om langer zelfstandig wonen mogelijk te maken.


Dit nummer verschijnt op 24 april.
Meld u nu aan voor een lidmaatschap om dit nummer te ontvangen. Houd ook onze website in de gaten voor meer informatie over dit nummer.


In de Bouw & Zorg editie van
Stedebouw & Architectuur van 2015 leest u ook veel over Langer Zelfstandig Wonen, onder meer in een interview met Marnix Norder. U download dit nummer in onze bibliotheek.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel