Nieuws

Prefab beton buiten kaders

Prefab beton is veelzijdig, functioneel en je kunt er mooie dingen mee maken. Treed maar buiten je kaders en ga eens experimenteren. Op 17 mei organiseerde Betonhuis Constructief Prefab een workshop Experimenteel Beton voor meer dan 20 ontwerpers. Hun drijfveer: meer leren over beton, in het bijzonder prefab beton, de creatieve geest de vrije loop laten en vervolgens experimenteren met ideeën.

Wat wil je als ontwerper nog meer. Naast de ontwerpers deden ook producenten mee. Het thema ‘Adaptieve bekisting’ leek een lastige opgave maar na talloze inspirerende voorbeelden vlogen de ideeën over tafel. Een kijkje in de ideeën-keuken met verrassende kansen.

‘De Vlaflip’ - Het idee is het zichtbaar maken van natuurlijk geaderd beton met behulp van toevoegingen. Maar dat niet alleen, het mag een niet repeterend patroon zijn; het belijnen en het aanbrengen van de aders moet tijdens het storten gebeuren. Er moet verschil zijn in kleur en diktes; het moet natuurlijk zijn. Een lumineus idee maar hoe pak je dat nu aan. Bijvoorbeeld door beton en een toeslag tegelijk te storten, waarbij je eventueel door een folie (als lijn) een stortlaag aanbrengt. Om het natuurlijke effect te krijgen moet het er niet op liggen maar ook een stuk erin zitten. Uiteindelijk moet het geheel een adaptieve natuurlijke uitstraling krijgen. Hoe de hechting wordt geborgd, behoeft nog wat denkwerk maar is van later orde.

‘Latex’ - Dat klinkt natuurlijk al adaptief van zichzelf. Het pizza-idee was trouwens bij meerdere groepen in trek, we maken een korte compilatie. Het grappige van een pizza-achtige constructie is bijvoorbeeld dat je een laag gaat uitrollen. Noem het een soort strekbeton. Of je combineert beton met een ander materiaal als metaal dat je later gaat bewerken. Je kunt ook gebruik maken van golvende gaaspanelen of je stort flexibele wybertjes in het beton. Een adaptieve mal is niet nodig, we hebben het in dit geval over een adaptief product.


Foto: bureaubakker

‘B-Sucks’
- “Ik wil een dun superisolerend element, met een hoge isolatiewaarde,” aldus een van de architecten. Een idee dat meteen enthousiast bijval kreeg. We isoleren om de energiewaarde omlaag te krijgen. Dit doen we door twee panelen vacuüm tegen elkaar te trekken zoals bij glas. Hier moet een spacer tussen. De spacer kan de afstand al garanderen. Met een dunne spouw kan al een waarde van RC 10 worden gehaald. Dat scheelt een hoop ruimte, hierdoor heb je minder dan de helft aan materiaal nodig.

Ideeën te over. Wat dacht je van een Paperlaser een traploze Trapmal of bekisting met zeeklei. Onze ontwerpers hadden er geen moeite mee om ideeën te opperen. Maar hoe nu verder? De ontwerpers gaan samen met de producenten experimenteren en prototypes maken. In oktober is er een vervolgsessie, dan worden de ontwikkelingen en de eerste prototypes gepresenteerd. Daarna volgt nog een mogelijke verbeterslag om tijdens de Bouwbeurs 2019 de prototypes als ‘grote mockups’ te presenteren voor het publiek.

Dit artikel is verschenen in B:ton nummer 1, juni 2018.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven