Project

Supergevel door fusie Indische en moderne architectuur

Een hoge warmteweerstand, transparante gevel en optimale daglichttoetreding: het nieuwe Punjab Kesari Headquarters in Delhi heeft een heuse supergevel. Het ontwerp is tot stand gekomen door een fusie van traditionele Indische architectuur en moderne kantoorruimte.

Een geanimeerde gevel met optimale transparantie zodat kunstlicht op een doorsnee dag overbodig is. Dat is het voornaamste doel van de nieuwbouw Punjab Kesari Headquarters. De vorm van de gevel is geïnspireerd op de traditionele ‘jali’, een bouwelement in de Indische architectuur met geometrische patronen.


Vooraanzicht Punjab Kesari Headquarters
© Studio Symbiosis
 

Variabele gevel

Het hexagonale patroon van de gevel is na een iteratief proces tot stand gekomen. Hierbij is rekening gehouden met de diverse oriëntaties van het gebouw ten opzichte van de zon. Zo is een variabele doorschijnendheid van de gevel gerealiseerd: de noordzijde is 81% ondoorschijnend, de zuidzijde 27%, de oostzijde 54% en de westzijde 62%.


Atrium
© Studio Symbiosis


Hiermee behaalt het project een hoge duurzaamheidsfactor, er is immers weinig tot geen kunstlicht nodig door het vele zonlicht dat door de gevel schijnt. Gecombineerd met crossventilatie en een hoge warmteweerstand creëert het gebouw een gezonde en natuurlijk werkomgeving.
 

Stedelijke lobby

De jaligevel wordt opgebouwd uit panelen van glasvezelgewapend beton, gecreëerd vanuit een CNC gefreesde mal. De gebogen entree in de gevel wordt op eenzelfde manier geconstrueerd, waarbij digitale fabricatie voor een hoge precisie zorgt. De ingang moet tevens uitnodigend zijn: ‘het landschap loopt naadloos over in een stedelijke lobby’, aldus architect Studio Symbiosis.


Entree Punjab Kesari Headquarters
© Studio Symbiosis


Het ontwerp voor het Punjab Kesari Headquarters, met een totaaloppervlak van 18.000 m2, werd in 2014 gemaakt. In augustus 2015 startte de bouw. De opening van het kantoorpand staat gepland op januari 2017.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel