Project

Betonnen wand OK-tankstation fungeert als visitekaartje

Betonnen constructies kunnen naast hun constructieve functie ook uitstekend worden ingezet als onderdeel van de corporate identity van een bedrijf. Logo's en bedrijfsnamen worden dan ook steeds vaker in beton uitgevoerd. Een opmerkelijk voorbeeld daarvan is te vinden in Middelburg, waar een niet-constructieve betonnen wand de begrenzing vormt tussen landschap en tankstation.

Door de wand uit te voeren met  een opvallend groot logo en decoratieve sparingen, oogt de wand transparant en dient het tegelijkertijd als 'visitekaartje'. NOE-Bekistingtechniek en NOE-Betonvormgeving sloegen de handen ineen voor een constructief draagkrachtige en esthetisch verantwoorde bekistingoplossing.

OK-tankstation

De betonnen wand van het OK-tankstation in Middelburg bevindt zich aan de Heerlijkheidsweg en is gerealiseerd door aannemer Kempenaars, in opdracht van hoofdaannemer Fraanje. Het station maakt deel uit van een netwerk van OK-stations verspreid over Nederland en is energieneutraal uitgevoerd dankzij de toepassing van zonnepanelen die over de gehele luifel van het station zijn aangebracht. Voor de realisatie van het tankstation werd gekozen voor een betonnen wand met een lengte van 20,5 m en hoogte van 4,6 m als decoratieve begrenzing van het terrein. De wand moest rank, licht en transparant worden uitgevoerd. Door de verwerking van het logo in de wand moest het daarnaast een duidelijke landmark-functie krijgen. Deze combinatie van randvoorwaarden stelde bijzondere eisen aan de betonconstructie. 


De zwevende kern van de letter O.
De “zwevende” kern van de letter O is opgehangen aan vier stalen kokers met geïntegreerde wapening, die voor het storten konden worden ingepast in de sparingskist.

Hoge betondruk door zelfverdichtend beton

Een ranke uitvoering van de wand met daarin ook nog eens veel sparingen zorgt ervoor dat er weinig ruimte overblijft voor wapening van het beton. Bovendien is de uitvoering met logo zodanig dat door de sparingen bepaalde delen van de wand niet bereikbaar zijn om te verdichten. Toepassing van zelfverdichtend beton is dan al snel de enige mogelijkheid die overblijft. Het gebruik daarvan brengt echter ook de nodige uitdagingen voor de bekistingtechniek: het zelfverdichtende beton veroorzaakt in bepaalde gevallen een aanzienlijk hogere betondruk dan traditionele betonsoorten. NOE-Bekistingtechniek wist dit te ondervangen door de bekisting uit te voeren met aangepaste bekistingpanelen die het geheel weliswaar iets duurder maken, maar - onderling gekoppeld - wel bestand zijn tegen de hogere betondruk. Om het geheel de gewenste ‘oorspronkelijke’ latten-uitstraling te geven, zijn de panelen afgewerkt met ruwe houten delen.

Variërende panelen

Voor de 20,5 m lange wand werd gebruik gemaakt van NOEtop bekistingpanelen met breedten van 500, 750 en 1000 mm. De hoogte van ruim 4600 mm werd bereikt door panelen met een hoogte van 3310 mm en 1325 mm met elkaar te combineren. Voor de grote hoeveelheid panelen ontwikkelden de engineers van NOE-Bekistingtechniek een speciaal centerpennen-patroon, waarbij een aantal gebruikelijke centerpennen werd verlegd en de achterconstructie van de bekisting zoveel mogelijk werd gebruikt. De NOEtop-panelen kunnen maximaal een bekistingdruk van 88 kN/m² opnemen. Deze bekistingdruk geldt voor alle mogelijke combinaties van NOEtop-panelen in hoogte en breedte, staand en liggend.


De vele sparingen zorgden voor de nodige uitdagingen in de betonconstructie.
De vele sparingen zorgden voor de nodige uitdagingen in de betonconstructie.

Opmerkelijke vormgeving

In de betonnen wand zijn op groot formaat de letters OK als logo in cursief uitgevoerd. Naast de ca. 3,20 meter hoge logo-letters zijn ook ronde sparingen voorzien met diameters die variëren van ruim 13 cm tot 100 cm. NOE-Betonvormgeving werd gevraagd naar een oplossing om de vormgevingselementen ook bij de hoge betondruk betrouwbaar mee te kunnen storten. Met name voor de grote letters bleek dit een bijzondere uitdaging: zo heeft de uitgespaarde letter O bijvoorbeeld een betonnen kern.


NOE-Betonvormgeving bedacht een oplossing waarbij tussen twee gekoppelde platen van 10 mm betonplex een contourgesneden EPS opvulling vormvast en betondrukbestendig werd verlijmd. De betonplex platen in de vorm van de ronde sparingen en het logo zijn aan de randzijden onder een hoek van 45 graden schuin gefreesd om een vellingkant te vormen. Om de sparingen aan de zijkant een spiegelglad oppervlak te geven werd het EPS bekleed met gladde NOEliner.


De decoratieve sparingen geven het geheel een transparant uiterlijk.
De decoratieve sparingen geven het geheel een transparant uiterlijk.


De “zwevende” kern van de letter O is opgehangen aan vier stalen kokers met geïntegreerde wapening, die voor het storten konden worden ingepast in de sparingskist. Om de beton in de kern van de O alsook onder in de K voldoende te kunnen laten “instromen”, zijn midden in de EPS vullingen stortopeningen gemaakt, waarmee een 100% vulling kon worden gerealiseerd. De beide kleine stortopeningen zijn na uitharding van de beton glad afgewerkt.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven