Project

Variatie in structuur, textuur en nabehandeling

De uitstraling van betontegels, betonstraatstenen en betonnen straatmeubilair kan moeiteloos op de wensen van de opdrachtgever en ontwerpen worden afgestemd. Behalve de rijke schakering aan kleuren, is er ook een rijke schakering aan structuren, texturen en nabehandelingen mogelijk van de bestratingsproducten. Zelfs één product kan verschillende bewerkingen ondergaan. Zo kan een betontegel voor een levendig effect en verrassend patroon bijvoorbeeld deels ruwer en deels fijner van oppervlak zijn.

De oppervlaktestructuur van betonnen bestratingsmateriaal en straatmeubilair kan ten eerste worden beïnvloed door de gradatie van het betonmengsel. De korrelgrootte en het toevoegen/weglaten van de fijnere zandfracties zijn bepalend voor een dichte of juist open structuur. Hoe grover het toeslagmateriaal hoe opener qua structuur. Daarnaast is er de mogelijkheid om de deklaag uit te wassen om fijnere fracties weg te spoelen en daarmee (grovere) natuurstenen of andere toeslagstoffen (schelpen, carborundum, glanskies, koperslaksplit, glas, parelmoer, metaaldeeltjes, fluorescerende materialen) extra zichtbaar te maken.

 

Nabewerking
In het geval dat natuurstenen of speciale toeslagmaterialen zijn toegepast, is het bovendien mogelijk extra uitstraling te bereiken door de betonnen bestratingsmaterialen te veredelen via een nabewerking. De meest toegepaste manieren van veredelen zijn: wassen, gritstralen, slijpen, boucharderen, curlen/lucideren en coaten. Ook combinaties van nabehandelingen worden vaak toegepast. Daarnaast is er de bewerking van trommelen om de door en door gekleurde producten een verouderde uitstraling te geven. Hieronder enkele vormen uitgewerkt, maar informeer bij de fabrikant naar het palet aan mogelijkheden.

Lees meer in de B:ton Special Bestrating 

Deel dit artikel