Project

Betonnen bestrating: alle kleuren van de regenboog

De kleur van moderne betonnen bestratingsmaterialen blijft nu beter dan ooit, mede dankzij de goede dosering van hoogwaardige organische en anorganische kleurstoffen van gerenommeerde kleurstofproducenten. Daarnaast zorgt het principe van gekleurd natuurstenen toeslagmateriaal voor een nieuwe dimensie voor betonnen bestratingsmateriaal.

In combinatie met kleurpigmenten kan in de toplaag een percentage natuurstenen toeslagmateriaal worden verwerkt. Aangezien dit materiaal zijn kleur duurzaam behoudt, wordt het betonnen product kleurvaster dan met alleen kleurpigment. De percentages natuurstenen toeslagmateriaal lopen op tot 100%. Op het moment dat door natuurlijke erosie c.q het gebruik dit natuurstenen materiaal volledig de oppervlakte van het product bepaalt, is de kleurintensiteit maximaal. En met het spectrum dat moeder aarde biedt, is vrijwel elke kleurtint mogelijk.
 

Aanvankelijk werd beton nog met bekende toeslagmaterialen als Hollandse steenslag, basalt, Moraine split en porfier verfraaid. Spoedig daarna begon de zoektocht naar allerlei kleuren natuursteen waarmee de door de opdrachtgever en ontwerper gewenste kleurtoon kon worden bereikt. Juist ook door het mixen van diverse typen natuursteen, al dan niet versterkt met granulaatzanden. Er kan worden ingezet op effen tinten of genuanceerde tinten. Het is mogelijk om in één betonstraatsteen of betontegel verschillende kleurnuances te krijgen door het kleurmengsel niet volledig te mengen voorafgaand aan het productieproces.
 

Intensieve kleuren
Waar zand en grind zit, kan geen kleur zitten. Om die reden wordt steeds vaker gekleurd zand gebruikt om de kleur extra kracht te geven. Ook kan men in plaats van grijs cement wit cement toepassen, waardoor zeker de lichtere kleuren betonnen bestratingsmaterialen een mooiere uitstraling krijgen. Kleuren als geel, blauw en groen komen daarmee intensiever over.


Elke kleur verandert onder invloed van UV-licht en vervuiling. De kleur na de productie zal altijd gedurende het gebruik enigszins veranderen. Ook in positieve zin, omdat door slijtage bijvoorbeeld de cementhuid en zandfracties wegslijten en het gekleurde toeslagmateriaal meer aan de oppervlakte zichtbaar wordt. Voorts kunnen de betonnen bestratingsproducten worden voorzien van coatings met het doel de producten te beschermen of vuilwerend te maken.
 

Andere toeslagmaterialen
Behalve natuursteen kan een reeks aan andere, verrassende toeslagmaterialen worden verwerkt in de deklagen van betonnen bestratingsproducten. Te denken valt aan (glimmende) toeslagmaterialen als carborundum, glanskies, koperslaksplit, glas, parelmoer, schelpen, metaaldeeltjes, fluorescerende materialen en noem verder maar op. Juist deze toeslagmaterialen zorgen voor een bijzondere, doorgaans unieke uitstraling van betonnen bestratingsproducten. Kijk voor meer informatie en voorbeelden op www.straategie.nl. 

Deel dit artikel