Project

Recycling: krachtige loot aan duurzaamheidboom

Binnen het ‘vehikel’ duurzaamheid is het belangrijk om keuzes te maken, vindt Henk Legger, projectmanager Stadsbeheer en Ruimtelijke Ontwikkeling gemeente Purmerend. “Welke aspecten leveren de grootste bijdrage? Dan blijkt dat het recyclen van beton voor onze betonnen bestratingproducten zeer goed scoort."

"Wij passen producten toe waar 80-85% hergebruikt betongranulaat in zit in de onderlaag," aldus Legger. "Daarop een kleurvaste deklaag en we hebben producten die kwalitatief, esthetisch, prijstechnisch én qua duurzaamheid prima scoren. Tegels, stenen en banden.”


Purmerend heeft als beleid dat hergebruik als eerste wordt bekeken. Maar als de producten op zijn en/of gebruikers en ontwerpers de oude materialen niet meer zien zitten, dan heeft de gemeente drie jaar geleden een convenant gesloten om betonnen producten in te leveren en deze als grondstof voor nieuwe producten te gebruiken. “Het convenant vloeide voort uit een aanbesteding. Volgend jaar loopt de termijn af en gaan wij opnieuw aanbesteden. Misschien wel met extra eisen, want je wilt weer een extra stapje naar duurzaamheid doen. Maar dat is zo’n breed begrip, dat wij ons concentreren op de meest doelmatige maatregelen. Het hergebruik van zulke hoge percentages product als grondstof voor nieuwe producten past helemaal in onze Cradle to Cradle gedachte.”

 

Kunststukje
Legger vindt dat de industrie een kunststukje heeft geleverd om zulke percentages mogelijk te maken. “Want dat heeft toch behoorlijke invloed op het productieproces, zo is gebleken. Het zijn prima producten. Bijvoorbeeld de betonstraatsteen als combisteen met een onderlaag met secundaire grondstoffen en een deklaag met natuursteen zodat de kleur behouden blijft. Wij hebben in onze groeiwijken ooit gekozen voor betonnen materiaal en dat blijft zo. Zeker met de kleurvaste betonstraatstenen van vandaag de dag. De ‘total costs of ownership’ zijn alleen maar beter geworden met de extra duurzaamheid en hogere esthetische A+ kwaliteit. En dat in tien jaar tijd. De ontwikkelingen gaan echt snel.”
 

Duurzaam beton
Purmerend blijft vasthouden aan deze duurzame betonnen bestratingproducten, ook vanwege de portemonnee, zoals Henk Legger het uitdrukt. “Een omslag naar een ander materiaal voor de woonwijken is niet aan de orde. We hebben nog oude gebakken klinkers, maar het is lastig om die te hergebruiken omdat maatvast nieuwe betonstraatstenen meer voor de hand liggen. Dat neemt niet weg dat wij ook voor zulke oude stenen een plekje zoeken, want nogmaals: hergebruik staat voorop. Met als goede tweede de uitstekende mate van recycling van betonnen bestratingproducten.”
 

Lees verder in de B:ton Special Bestrating 

 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Betrokken partijen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven